Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 7.9.2017

Saako Saksassa asuva kotitalousvähennyksen Suomessa?

Asun tällä hetkellä Saksassa ja olen siellä verovelvollinen, vaikka saankin palkkani suomalaiselta työnantajalta. 

Minulla on omistusasunto Suomessa ja aion teettää siellä remontin ja siivoustöitä. Asunto ei ole vuokrattuna vaan omassa käytössä kakkosasuntona. 

Voinko jotenkin vähentää nämä työt Suomen verotuksessani? Maksan Suomeen veroa pörssiosingoistani.

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Koska asuntosi ei ole vuokrattuna, voit saada siellä tehdyistä remonteista ja siivouksesta kotitalousvähennyksen ainakin, jos olet edelleen Suomessa yleisesti verovelvollinen. Muita verovähennyksiä ei remontista saa. 

Vaikka oletkin muuttanut Saksaan, katsoo Suomi sinut pääsäännön mukaan yleisesti verovelvolliseksi, kunnes muuttovuodesta on kulunut kolme vuotta. Yleisesti verovelvollisena maksat Suomeen veroja maailmanlaajuisista tuloistasi siltä osin, kuin Suomen ja asuinvaltiosi välinen verosopimus ei verotusta estä. Tällöin voit saada Suomessa kotitalousvähennyksen, jos verosi täällä riittävät vähennyksen tekemiseen. Verotuksesi toimitetaan tällöin lähtökohtaisesti kuten Suomessa asuvan henkilön verotus. 

Jos kuitenkin muuttovuodestasi on ehtinyt kulua kolme vuotta ja Suomi katsoo sinut esimerkiksi tällä perusteella rajoitetusti verovelvolliseksi, riippuu vähennyksen saaminen siitä, missä järjestyksessä tulojasi verotetaan. 

Rajoitettu verovelvollisuus ei sinällään sulje pois mahdollisuutta kotitalousvähennykseen, vaan ratkaisevaa on, tapahtuuko verotuksesi lopullisena lähdeverotuksena vai verotusmenettelylain mukaisena verotuksena kuten yleisesti verovelvollisilla. 

Rajoitetusti verovelvollinen maksaa osingoistaan yleensä lähdeveroa, joka peritään lopullisena verona toimittamalla pidätys tulon lähteellä. Mitään vähennyksiä ei näin ollen lähdeverotetun osingon verotuksessa voi saada, sillä lähdeverotus on lopullista verotusta. 

Voit kuitenkin vaatia osinkojasi myös verotettavaksi kuten yleisesti verovelvollisilla, jos asut Euroopan talousalueella kuten esimerkiksi Saksassa etkä saa osingosta Suomeen maksamaasi veroa kokonaan hyvitettyä asuinvaltiossasi. 

Vaatimus voidaan tehdä yleensä vasta asuinvaltion verotuksen päätyttyä. Osingonsaajan tulee tehdä vapaamuotoinen hakemus pääkaupunkiseudun verotoimistolle ja liittää mukaan todistus lomakkeella 6161e sekä täytettynä lähdeveron palautusta koskeva lomake 6164. Tällöin verotuksessasi voidaan myöntää myös kotitalousvähennys, kuten yleisesti verovelvollisilla.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mieheni asuu Virossa – maksaako ulkomailla asuva Yle-veroa?

Mieheni on asunut pysyvästi Virossa jo kymmenen vuotta, ja hän on Suomen kansalainen. Mieheni saa Suomesta valtion eläkettä, joten hän maksaa eläkkeestään veron Suomeen. Pitääkö hänen maksaa Yle-veroa? Verojuristi Harri Rajala vastaa: Ei pidä. Miehesi on rajoitetusti verovelvollinen eli ulkomaill...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki