Kuolinpesän verotus 24.11.2016

Meneekö pesäosuuden kaupasta varainsiirtoveroa?

Kolmella sisaruksella on jakamaton kuolinpesä. Yksi meistä tarvitsee rahaa, ja hän haluaa myydä pesäosuutensa minulle. Kuolinpesään kuuluu vain omakotitalokiinteistö. Kun ostan irtaimen kauppakirjalla häneltä pesäosuuden, liittyykö kauppaan myös 4 prosentin varainsiirtovero?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa.

Kyllä liittyy. Pesäosuuden luovutus katsotaan varainsiirtoverolain tarkoittamaksi luovutukseksi siltä osin kuin kuolinpesään kuuluu kiinteistöjä tai arvopapereita, vaikka siviilioikeudellisesti kuolinpesän osuus on irtainta omaisuutta.

Kuuden kuukauden lainhuudatusaika alkaa ja varainsiirtoveron maksuvelvollisuus syntyy kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun kiinteistön tai arvopaperin osalta tapahtuu siviilioikeudellinen omistajanvaihdos eli kun itse perinnönjako tulee lainvoimaiseksi.

Rahansaaja selvittää taas mahdollisen oman luovutusvoittoverotuksensa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maksammeko lisää perintöveroa?

Isämme kuoli vuonna 1995. Hänen perukirjaansa merkittiin perintöomaisuuden arvoiksi kuolinpäivän käyvät arvot, joiden perusteella meille määrättiin perintöverot. Joudummeko maksamaan perintöveroa lisää, kun nyt jaamme isämme kuolinpesän?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki