Kuolinpesän verotus 28.1.2016

Voiko jakamaton kuolinpesä hyödyntää metsävähennystä?

Olen osakkaana kuolinpesässä. Perinnönjättäjä kuoli reilu vuosi sitten. Osakkaita on neljä tasaosuuksin. Kuolinpesässä on vain metsätila. Aion ostaa yhdeltä osakkaalta hänen pesäosuutensa. Kauppahintana käytetään samaa arvoa kuin perintöveropäätöksessä eli luovutusvoittoa ei synny.

Perinnönjakoa emme vielä tee, jos ei tarvitse. Jos kuolinpesä myy kaupan jälkeen puuta metsätilalta, voiko minun tai kuolinpesän verotuksessa hyödyntää metsävähennystä maksamani pesäosuuden kauppahinnan perusteella?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Ei voi. Metsää omistavan jakamattoman kuolinpesän osakkaiden keskenään tekemät osuuksien kaupat eivät muodosta kuolinpesälle metsävähennyspohjaa.

Kuolinpesän osuus on irtainta omaisuutta, vaikka kuolinpesässä olisi kiinteistö. Koska sinua ei veroteta puunmyynnistä vaan kuolinpesää, et myöskään itse voi hyödyntää metsävähennystä. 

Metsävähennystä varten tulisi ensin tehdä perinnönjako ja sen jälkeen kiinteistökauppa. Kauppahinnasta maksaisit 4 prosenttia varainsiirtoveroa. 

Jaon ja kaupan jälkeen syntyisi verotus- eli metsäyhtymä. Osakkaiden välinen metsäkiinteistökauppa kuluineen muodostaisi verotusyhtymälle metsävähennyspohjan.

Verotusyhtymä voi vaatia metsävähennystä verotusyhtymän metsätalouden veroilmoituksella sellaisesta metsätalouden veronalaisesta pääomatulosta, joka on verovuoden aikana saatu metsävähennykseen oikeuttavasta metsästä.

Metsävähennyksen tekeminen edellyttää, että verovuonna on saatu vähintään 2 500 euroa metsätalouden veronalaista pääomatuloa. 

Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjaratkaisun KHO:2001:54 mukaan verotusyhtymän osakas ei voi yksin omassa verotuksessaan tehdä metsävähennystä siitä metsätalouden pääomatulosta, joka hänelle yhtymästä jaetaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten metsätila kannattaa siirtää kuolinpesän osakkaalle?

Kuolinpesän osakkaina on kolme sisarusta. Suunnittelemme parhaillaan perinnönjakoa. Yksi osakas ottaa talon, toinen ottaa oman osuutensa rahana ja minulle jää metsätila. Minä ja toinen osakas siis maksamme pesän ulkopuolisilla varoilla kolmannelle osakkaalle hänen osuutensa. Onko metsätilan osalt...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki