Kuolinpesän verotus 14.9.2017

Annetaanko vainajan kuolinvuodelta kaksi veroilmoitusta?

Isäni kuoli vuonna 2017, ja perin siskoni kanssa hänen omaisuutensa. Isäni sai alkuvuonna kuolemaansa asti eläketuloja sekä pääomatuloja. Isän omaisuudesta kertyi myös loppuvuonna pääomatuloja kuolinpesälle. 

Verotetaanko isän kuolinvuodelta erikseen hänen eläessään saamat alkuvuoden tulot ja erikseen isän kuoleman jälkeen kuolinpesälle kertyneet tulot? Joudummeko antamaan isän kuolinvuodelta kaksi erillistä veroilmoitusta: toisen isän eläessään saamista tuloista ja toisen kuolinpesän tuloista?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Ette joudu. Verovuoden aikana kuolleen henkilön kuolinpesää verotetaan sekä vainajan että kuolinpesän tuloista.

Saatte isänne kuolinvuotta seuraavana keväänä (2018) siis vain yhden isänne kuolinvuotta koskevan esitäytetyn veroilmoituksen, joka kattaa tulot, jotka isänne sai kuolinvuonnaan ennen kuolemaansa sekä tulot, jotka kuolinpesä sai kuolinvuonna isänne kuoleman jälkeen. 

Teidän on tarkistettava kuolinvuoden esitäytetyn veroilmoituksen tiedot. Jos esitäytetystä veroilmoituksesta puuttuu tuloja tai vähennyksiä tai tiedot ovat muuten virheellisiä, esitäytetty veroilmoitus pitää korjata ja palauttaa verotoimistoon veroilmoituksen ohjeiden mukaisesti. 

Kuolinpesään sovelletaan henkilön kuolinvuodelta niitä tuloverolain säännöksiä, joita vainajaan olisi hänen eläessään sovellettu. Verotuksessa myönnetään esimerkiksi samat vähennykset, jotka olisi myönnetty, jos henkilö olisi elänyt verovuoden loppuun. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten vainajan luovutustappiot vähennetään?

Isäni kuoli vuonna 2017 ja perin kahden siskoni kanssa hänen omaisuutensa. Isältäni jäi tuloverotuksessa käyttämättä omaisuuden myynnistä syntyneitä luovutustappioita vuosilta 2015 ja 2016. Voimmeko hyödyntää näitä luovutustappioita isämme jakamattoman kuolinpesän tuloverotuksessa tai minun...

Lue lisää

Kuolinpesän verotus

Kuolinpesä tarkoittaa kuolleen henkilön varojen ja velkojen kokonaisuutta. Kuolinpesä ei maksa perintöveroa, mutta tuloverotuksessa se on itsenäinen verovelvollinen.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki