Kuolinpesän verotus 7.9.2017

Kuka saa rahat kuolinpesän asuntokaupoista?

Äitini käytössä olevan asunto-osakkeen omisti aikanaan yksin isäni. Nyt sen omistaa jakamaton kuolinpesä. Osakkaina ovat äitini lisäksi kaksi lasta.

Isäni kuolinpäivästä on yli 10 vuotta aikaa. Vanhemmilla ei ollut avioehtoa. Kenelle myynnistä saadut varat kuuluvat? Meneekö puolet äitini tilille ja toinen puoli kuolinpesän tilille? Tuleeko myynnistä veroseuraamuksia?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Asunnon myynnistä saadut varat ovat kuolinpesän omaisuutta, jos ositusta ennen myyntiä ei ollut tehty. Äidillänne on toki avio-oikeus näihin varoihin. Osituksessa lesken avio-osa on puolet yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta varallisuudesta.

Myynnistä mahdollisesti saatavasta luovutusvoitosta verotetaan kuolinpesää, jos lapset eivät kuolinpäivän jälkeen ole asuneet asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kahden vuoden ajan. Myyntihinnasta vähennetään myyntikulut ja hankintameno, joka on asunnon perintäverotuksessa vahvistettu arvo, eli perukirja-arvo. Vaihtoehtoisesti myyntihinnasta voidaan vähentää myös hankintameno-olettamana 40 prosenttia myyntihinnasta, jos se on enemmän kuin perintöverotusarvo ja myyntikulut.

Jos ennen myyntiä tehdään ositus, jossa leskelle siirtyy esim. 50 prosenttia asunnosta, on lesken osuus verovapaa oman asunnon myynti, kun hän on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kahden vuoden ajan edesmenneen puolison hankinta-ajankohdan jälkeen. Asumisaika yleensä lesken kohdalla täyttyy. Ositussaannossa lesken saantoajankohta on edesmenneen puolison saantoajankohta.

Tällaisessa tilanteessa on siis yleensä edullista tehdä ositus ennen asunnon myyntiä. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voinko myydä asuntoni verovapaasti?

Ostin itselleni asunnon ja olen nyt asunut huoneistossa itse hiukan yli kaksi vuotta. Harkitsen muuttoa miesystäväni luo, joten mietin laittaisinko asunnon vuokralle. Jos laitan asunnon vuokralle, niin voinko silti myydä asunnon verovapaasti? Vai tuleeko minun vuokrauksen jälkeen asua siinä vielä...

Lue lisää

Myymme puolet asunnosta – onko myyntivoitto verovapaa?

Olen omistanut asunto-osakkeen vaimoni kanssa vuodesta 1983 ja asuimme asunnossa 1983–1999. Sen jälkeen asunto on ollut vuokralla. Jos nyt myymme puolet asunnosta äidilleni, onko puolikkaasta saamamme myyntivoitto verotettavaa tuloa? Entä sitten kun myymme jäljellä olevan puolikkaan joskus...

Lue lisää

Voinko hyödyntää asuntokaupan tappion?

Asuntoni arvo on laskenut siitä, mitä se maksoi aikanaan, kun ostin sen. Haluaisin hyödyntää luovutustappiota, kun tulevaisuudessa myyn asunnon pois. Ymmärtääkseni en voi vähentää luovutustappiota, jos olen asunut asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti omistusaikanani vähintään kaksi vuotta....

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki