Kuolinpesän verotus 21.9.2017

Miten vainajan luovutustappiot vähennetään?

Isäni kuoli vuonna 2017 ja perin kahden siskoni kanssa hänen omaisuutensa. Isältäni jäi tuloverotuksessa käyttämättä omaisuuden myynnistä syntyneitä luovutustappioita vuosilta 2015 ja 2016.

Voimmeko hyödyntää näitä luovutustappioita isämme jakamattoman kuolinpesän tuloverotuksessa tai minun ja siskojeni omissa tuloverotuksissa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Voitte vähentää isänne vanhat luovutustappiot vain hänen kuolinvuotensa tuloverotuksessa. Omissa tuloverotuksissanne ette voi kyseisiä tappioita vähentää.

Kuolleen henkilön kuolinpesää verotetaan kuolinvuoden tuloverotuksessa sekä vainajan että kuolinpesän tuloista ja kuolinpesään sovelletaan kuolinvuonna niitä tuloverolain säännöksiä, joita vainajaan olisi sovellettu. 

Verotuskäytännössä on katsottu, että vainajan viiden viimeisen kokonaisen elinvuoden aikana syntyneet luovutustappiot ovat vähennyskelpoisia vielä vainajan kuolinvuoden verotuksessa. Kuolinvuoden jälkeen kuolinpesä ei enää saa vähentää kuolinvuotta edeltäviä vainajan luovutustappioita. Isänne kuolinpesälle pitäisi siis kertyä vielä tämän vuoden 2017 eli isänne kuolinvuoden aikana luovutusvoittoa tai muuta pääomatuloa, jotta kuolinpesänne ehtisi hyödyntää isänne vanhoja luovutustappioita. 

Luovutustappiothan vähennetään ensisijaisesti luovutusvoitosta samana verovuonna ja viitenä seuraavana vuotena sitä mukaa kuin voittoa kertyy. Vuodesta 2016 alkaen luonnollisen henkilön ja kotimaisen kuolinpesän luovutusvoitosta verovuonna vähentämättä jäänyt luovutustappio vähennetään muista pääomatuloista. Muutos koskee vasta vuonna 2016 tai sen jälkeen syntyneitä tappioita. Niinpä vuonna 2015 isällenne syntyneet luovutustappiot ovat vähennettävissä vain isänne kuolinvuonna syntyvistä luovutusvoitoista. Sitä vastoin vuoden 2016 luovutustappion kuolinpesänne voi vähentää muustakin isänne kuolinvuonna kertyvästä kuolinpesän pääomatulosta, esimerkiksi vuokratuloista. 

Perilliset eivät saa vähentää vainajan tai kuolinpesän luovutustappioita omassa verotuksessaan. Luovutustappiot eivät siirry perillisille, vaikka kuolinpesä jaettaisiin.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Milloin tappion pääsee vähentämään?

Kun osakeyhtiön osakkeet menettävät arvonsa yhtiön konkurssin vuoksi, arvonmenetys rinnastetaan osakkeenomistajan verotuksessa luovutustappioon. Tappion pääsee vähentämään vasta, kun menetys on lopullinen. Milloin näin on? Verotuksessa luovutustappioon rinnastetaan tuloverolain mukaan myös...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki