Kuolinpesän verotus 13.12.2018

Saako perinnönjättäjän pääomatulolajin tappion vähentää kuolinvuoden jälkeen?

Äitimme kuoli vuonna 2018. Saimme perinnöksi sijoitusasunnon. Vuokralainen oli jättänyt vuonna 2017 yhdeksän kuukauden vuokrat maksamatta. Hoitovastikkeiden, maksamattomien vuokrien ja huoneiston korjausten vuoksi vuokraustoiminnasta vahvistettiin 3 000 euron tappio vuonna 2017.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kuolinvuoden jälkeen kuolinpesä ei saa vähentää kuolinvuotta edeltäviä vainajalle vahvistettuja pääomatulolajin tappioita.

Tilanne on teidän kannaltanne ongelmallinen, sillä vuokratulot verotetaan sen vuoden tulona, jolloin ne on maksettu kuolinpesän tilille.

Saamatta jäänyt vuokratulo tulee merkitä perukirjaan perinnönjättäjän saatavana eli varallisuutena. Peruste sille, ettei saatavaa merkittäisi perukirjaan voisi olla se, että saatava on menettänyt arvonsa. Tämä on luonnollisesti näyttökysymys.

Mikäli vuokratulosaatava merkitään perukirjaan, saa sinne merkitä myös laskennallisen pääomatuloverovelan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten vainajan luovutustappiot vähennetään?

Isäni kuoli vuonna 2017 ja perin kahden siskoni kanssa hänen omaisuutensa. Isältäni jäi tuloverotuksessa käyttämättä omaisuuden myynnistä syntyneitä luovutustappioita vuosilta 2015 ja 2016. Voimmeko hyödyntää näitä luovutustappioita isämme jakamattoman kuolinpesän tuloverotuksessa tai minun...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!