Lahjaverotus 1.9.2016

Mihin arvoon lahja kannattaa arvostaa lahjaveroilmoituksessa?

Olemme saamassa aviopuolisoni kanssa äidiltäni lahjana metsäpalstan (n. 1 hehtaari), joka on myös kaavoitettu siten, että siitä voidaan lohkoa kaksi omakotitalotonttia.

Äitini peri palstan noin kolme vuotta sitten, ja sen arvo perukirjassa oli 6 000 euroa. Tarkoituksenamme on myydä palsta kahtena tonttina vuoden päästä lahjoituksesta. Kiinteistövälittäjän arvion mukaan myyntihinta tulee olemaan noin 15 000–18 000 euroa/tontti. Miten lahja kannattaa arvostaa lahjaveroilmoituksessa? Voiko äidilleni tulla jotain veroseuraamuksia?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Lahja kannattaa arvostaa lahjaveroilmoituksessa lähelle tulevaa oletettua myyntihintaa. Samalla täytyy muistaa ns. yhden vuoden sääntö, jonka mukaan lahjansaajan hankintamenoksi luetaan lahjoittajan hankintameno, jos lahjana saatu omaisuus myydään pois ennen kuin lahjoituksesta on kulunut yksi vuosi. Jos myytte kiinteistön pois, kun lahjoituksesta on kulunut vuosi, vähennetään myyntihinnasta hankintamenona lahjaverotusarvo. Jos se on sama kuin myyntihinta, teille ei tule enää myyntivoiton veroa maksettavaksi.

Lisäksi teidän kannattaa vaatia lahjaverotuksessa lahja verotettavaksi yhteislahjana, joka verotetaan puolisoilla yhtenä ensimmäisen lahjaveroluokan lahjana. Esimerkiksi 30 000 euron yhteislahjasta lahjavero olisi 2 570 euroa. Kahdesta 15 000 euron lahjasta lahjavero olisi yhteensä 3 390 euroa. Lahjanantajan vävyt ja miniät kuuluvat toiseen lahjaveroluokkaan. Äidillenne lahjanantajana ei tule mitään veroseuraamuksia. Lahjoituksesta ei liioin makseta varainsiirtoveroa. 

Toivotun verokohtelun varmistamiseksi lahjakirjassa olisi hyvä todeta kyseessä olevan yhteislahja.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki