Lahjaverotus 24.11.2022

Tytär myy lahjaksi saamansa maan kaupungille – mikä on maan hankintahinta?

Lahjoitan tyttärelleni maa-alueen, joka on tarkoitus myydä kaupungille muutaman kuukauden kuluessa lahjoituksesta.

Normaalisti lahjansaaja saa vähentää hankintameno-olettamana vain 20 prosenttia luovutushinnasta tai vaihtoehtoisesti lahjoittajan hankintamenon, jos lahjana saatu omaisuus myydään ennen kuin lahjoituksesta on kulunut vuosi.

Onko tyttäreni mahdollista käyttää kiinteistön luovutusvoittoa laskettaessa kuitenkin ns. 80 prosentin hankintameno-olettamaa, jolloin hänen voittonsa olisikin 20 prosenttia kauppahinnasta 80 prosentin sijasta? Lahjaveroseuraamukset meillä on jo tiedossa.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Kyllä on. Laissa tarkoitetuissa osittain verovapaissa luovutuksissa saadaan vähentää hankintameno-olettamana 80 prosenttia luovutushinnasta myös siinä tapauksessa, että edelleen luovutus tapahtuu alle vuoden kuluessa lahjan saamisesta. Kyseessä on siis poikkeus lahjoja koskevaan vuoden sääntöön.

Luovutusvoitot on säädetty laissa osittain verovapaiksi esimerkiksi tilanteissa, joissa kiinteä omaisuus luovutetaan kunnalle.

Koska tyttäresi on oikeutettu kyseiseen huojennukseen, kauppahinnasta vähennetään 80 prosenttia. Tyttäresi pääomatulona verotettava luovutusvoitto on silloin tasan 20 prosenttia kauppahinnasta.

Säännöksessä ei ole rajoitettu tapaa, jolla omaisuus lopulta luovutetaan lainkohdassa tarkoitetulle saajalle kuten kunnalle. Säännöstä sovelletaan siten myös esimerkiksi kunnan käyttäessä etuosto-oikeuttaan, vaikka luovuttaja olisikin alun perin tehnyt kaupan yksityisen osapuolen kanssa.

Lahjana saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan pääsääntöisesti lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo. Lahjaverotusarvoa saa kuitenkin käyttää vain, jos lahjaksi saatu omaisuus on ennen myyntiä omistettu vähintään yhden vuoden ajan. Jos tyttäresi myisi alueen kaupungille vasta omistettuaan sen vähintään vuoden, tyttäresi olisi oikeutettu vähentämään maa-alueen hankintamenona maa-alueen lahjaverotusarvon, jos se olisi hänelle kaikista edullisin tapa laskea luovutusvoitto.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki