Myyntivoitot ja -tappiot 24.3.2022

Mikä on perinnöksi saadun omaisuuden hankintameno?

Tiedän, että lahjaverotusarvoa voi käyttää hankintahintana eli hankintamenona, jos myy lahjaksi saamaansa omaisuutta, jonka on omistanut vähintään yhden vuoden. Koskeeko tämä niin sanottu yhden vuoden sääntö myös perintötilanteita?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ei koske. Kyseinen sääntö koskee vain lahjoituksia.

Yhden vuoden säännön mukaan lahjaksi saadun omaisuuden myyntivoittoa laskettaessa lahjaverotusarvoa saa käyttää omaisuuden hankintamenona vain, jos lahjansaaja on omistanut lahjana saamansa omaisuuden vähintään yhden vuoden ajan.

Jos omaisuus myydään ennen kuin lahjoituksesta on kulunut vähintään vuosi, käytetään myyntivoittoa laskettaessa hankintamenona lahjanantajan hankintamenoa tai hankintameno-olettamaa.

Omistusaika niin sanotulle hankintameno-olettamalle lasketaan kuitenkin aina lahjoitushetkestä. Tällöin hankintameno-olettama näissä yhden vuoden -säännön tilanteissa on aina vain 20 prosenttia, jolloin voitto on tasan 80 prosenttia myyntihinnasta.

Perintönä saadun omaisuuden hankintameno on perintöverotuksessa vahvistettu arvo riippumatta siitä, minkä ajan kuluttua perinnönjättäjän kuolinpäivän jälkeen omaisuus myydään.

Kannattaa muistaa, että perinnönjättäjän omalla hankintamenolla ei ole kuoleman jälkeen merkitystä kuolinpesälle tai perillisille. Perintötilanteessa omistusaika lasketaan aina kuolinpäivästä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten nopeasti voin myydä perittyä omaisuutta?

Sain perinnön. Miten pian perityn omaisuuden voi myydä perinnönjättäjän kuoleman jälkeen? Pitääkö omaisuus omistaa vuoden ennen kuin perintöverotusarvoa voidaan käyttää, kun lasketaan omaisuuden luovutusvoittoa? Koskeeko niin sanottu yhden vuoden sääntö myös perintöä? Verojuristi Georg Rosbäckv...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki