Parisuhde ja verot 26.5.2016

Mitä veroseuraamuksia mökin omistusosuuksien muutoksesta tulee?

Omistamme puolisoni kanssa asunnon ja vanhan mummonmökin. Molempien omistusosuudet ovat 50 %/50 %. Haluaisimme muuttaa mökin omistussuhdetta siten, että se olisi kokonaan vaimoni omistama. Mitä veroseuraamuksia tästä tulee? Avioeroa emme halua laittaa vireille, emmekä tehdä siihen liittyvää ositusta tämän vuoksi.

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Veroseuraamukset riippuvat siitä, lahjoitatko mökin puolikkaan vaimollesi vai myytkö sen hänelle. 

Jos lahjoitat osuutesi mökistä, vaimosi maksaa lahjaveroa mökin puoliosuuden käyvästä arvosta. Lahjan antamisesta ei synny sinulle veroseuraamusta.

Jos myyt osuutesi vaimollesi, sinua verotetaan mahdollisesta myyntivoitosta. Vaimosi maksaa varainsiirtoveron, joka on 4 prosenttia kiinteistön kauppahinnasta.

Laskettaessa sinun mahdollista myyntivoittoa, voit vähentää myyntihinnasta oman hankintahintasi ja voiton hankkimisesta syntyneet kulut. 

Vaihtoehtoisesti voit vähentää hankintameno-olettaman, joka on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta, ja 20 prosenttia luovutushinnasta, jos omistusaika on alle 10 vuotta. 

Luovutusvoitto on näitä hankintameno-olettamia käytettäessä siis aina joko 60 tai 80 prosenttia kauppahinnasta. 

Hankintameno-olettaman lisäksi luovutushinnasta ei saa vähentää mitään muita kuluja. Hankintameno-olettamaa ei myöskään koskaan lisätä omaan todelliseen hankintahintaan. 

Jos myynnistä syntyy sinulle voittoa, maksat pääomatuloistasi kuten myyntivoitosta pääomatuloveroa 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävästä osuudesta 34 prosenttia (v. 2016). 

Verovelvollinen käyttää itselleen edullisempaa voiton laskutapaa eli joko hankintahintaa lisättynä voiton hankkimisesta aiheutuneilla menoilla tai hankintameno-olettamaa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maksanko veroa perintöasunnon myyntivoitosta?

Perin tädiltäni asunnon vuonna 2011. Aion myydä perimäni asunnon 2020. En ole koskaan asunut kyseisessä asunnossa, joten pitääkö minun maksaa myyntivoitosta veroa? Asunnon perintöverotusarvo oli 250 000 euroa, ja sen todennäköinen myyntihinta on ainakin 300 000 euroa. Välityspalkkion lisäksi...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki