Perinnönjako 2.2.2017

Maksaako kuolinpesä arvonlisäveroa yrityksen tavaroista?

Olen osakkaana kuolinpesässä, joka jatkoi perinnönjättäjän kuoleman jälkeen kahden vuoden ajan tämän arvonlisäverollista liiketoimintaa. Toiminta loppui perinnönjakoon, jossa jäljellä olevat arvonlisäverolliseen toimintaan kuuluvat tavarat jaettiin osakkaille. Pitääkö tässä yhteydessä maksaa arvonlisäveroa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Kun arvonlisäverolliseen toimintaan kuuluvat tavarat siirtyvät toiminnan päättyessä kuolinpesän osakkaille, käsitellään tätä tavaroiden omaan käyttöön ottamisena, josta kuolinpesä on verovelvollinen. 

Veron perusteena on tavaran alkuperäinen ostohinta tai sitä alhaisempi todennäköinen luovutushinta. Vähäisestä tavaroiden omasta käytöstä ei kuitenkaan tarvitse maksaa  arvonlisäveroa. Vähäisenä omana käyttönä pidetään enintään 850 euroa vuodessa. 

 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki