Perinnönjako 3.9.2020

Miten metsätila kannattaa siirtää kuolinpesän osakkaalle?

Kuolinpesän osakkaina on kolme sisarusta. Suunnittelemme parhaillaan perinnönjakoa. Yksi osakas ottaa talon, toinen ottaa oman osuutensa rahana ja minulle jää metsätila. Minä ja toinen osakas siis maksamme pesän ulkopuolisilla varoilla kolmannelle osakkaalle hänen osuutensa.

Onko metsätilan osalta saatavissa jotakin verohyötyä, jos sitä ei siirretä suoraan vain yhdelle perikunnan jäsenelle? Kuolinpesä on ollut olemassa muutaman vuoden, ja perinnönjättäjä omisti tilan 1980-luvulta lähtien. Vainajan leski ei liity kuvioon millään tavalla.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Perinnönjaon suunnittelulla teillä on mahdollisuus vaikuttaa verotukseen kuten metsävähennyksen saamiseen ja luovutusvoittoverotukseen.

Perinnönjakotilanteessa ns. lunastusjaossa metsävähennyspohjaa syntyy sille, joka käyttää metsän hankintaan perinnönjaon ulkopuolisia varoja eli omia varojaan. 

Tilanne on sama, jos jaatte ensin perinnön ja teette sitten kiinteistökaupan metsätilan osuudesta, jolloin sinä saat ostajana metsän hankintamenosta metsävähennysoikeuden. Tällöin metsän vastikkeellisesta hankintamenosta varainsiirtoveroineen 60 prosenttia vahvistetaan metsävähennyspohjaksi.

Verovelvollisen metsävähennys on siten enintään 60 prosenttia metsävähennykseen oikeuttavasta metsästä verovuonna saatavasta veronalaisesta metsätalouden pääomatulosta. Verovuonna tehtävän metsävähennyksen pitää olla vähintään 1 500 euroa. Metsävähennyksen tekeminen edellyttää, että verovuonna on saatu vähintään 2 500 euroa metsätalouden veronalaista pääomatuloa. Metsävähennys tehdään vain verovelvollisen vaatimuksesta.

Jos metsätilan lunastusjaossa ns. ulkopuolisilla varoilla maksettavaksi sovittu  myyntihinta on korkeampi kuin metsätilalle perintöverotuksessa vahvistettu perintöverotusarvo, muodostuu rahaa saavalle sisarukselle luovutusvoittoa.

Luovutusvoitto on sisarelle kuitenkin verovapaa, jos hän on käyttänyt omaisuutta metsätalouden harjoittamiseen ja omaisuus on ollut yhteensä yli 10 vuotta sisaren omistuksessa tai sisaren ja perinnönjättäjän omistuksessa.

Metsätalouden kiinteän omaisuuden luovutusten verovapaus koskee vain sellaista kiinteää omaisuutta, joka kuuluu myyjän harjoittamaan metsätalouteen.

Kun kuolinpesän osakkaat yhdessä harjoittavat metsätaloutta perimällään omaisuudella kuolinpesän lukuun, heidän toimintansa kuolinpesässä on sukupolvenvaihdosluovutusten edellyttämää metsätalouden harjoittamista (KHO:2010:24). Siten ulkopuolisten varojen käytöstä perinnönjaossa syntyvä metsätalouden kiinteän omaisuuden luovutusvoitto voi olla ulkopuolisten varojen saajalle verovapaa sukulaisluovutus, jos luovutetulla omaisuudella on harjoitettu kuolinpesänä metsätaloutta.

Jos lunastaisit sisareltasi kuolinpesän osuuden, et saisi metsävähennyspohjaa eikä kuolinpesäosuuden kauppa voi olla myöskään laissa tarkoitettu verovapaa sukupolvenvaihdosluovutus. 

 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki