Perintöverotus 20.6.2019

Saavatko perilliset hallintaoikeusvähennyksen koko perinnöstä?

Vaimoni ja hänen veljensä perivät appeni. Anoppini elää yhä. Apilla ja anopilla ei ollut testamenttia.

Voiko leski eli anoppini pitää pesän jakamattomana hallinnassaan siten, että perilliset saavat hallintaoikeuden pidätysalennuksen eli hallintaoikeusvähennyksen koko perinnöstä, johon kuuluu kolme kiinteistöä? Vai saavatko he hallintaoikeusvähennyksen vain asunnosta, johon leski jää asumaan?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Hallintaoikeusvähennys ei koske tapauksessanne koko perintöä.

Perintö- ja lahjaverolain mukaan perinnönjättäjän puolison saaman hallintaoikeuden arvo saadaan vähentää verovelvolliselle tulevan omaisuuden arvosta siltä osin kuin hallintaoikeus koskee laissa tarkoitettua lesken asumissuojan kohteena olevaa asuntoa ja asuntoirtaimistoa. Muun omaisuuden hallinta vaikuttaa perintöveroon vain, jos hallintaoikeus on määrätty testamentissa eikä hallinnan esteenä ole perillisen tekemää lakiosavaatimusta. 

Eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisen kodin tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon (asumissuoja), jos kodiksi sopivaa asuntoa ei sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan.

Kuolinpesä voi jäädä kokonaisuudessaan lesken hallintaan osakkaiden suostumuksella. Perillisten perintöveron määrään vaikuttaa vain laissa säädetty tai testamentilla määrätty hallintaoikeus.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Hallintaoikeus ja verot

Vastikkeeton saanto, kuten testamentti tai lahja, voidaan toteuttaa siten, että omistusoikeus ja hallintaoikeus eriytetään. Jos joku saa testamentilla tai lahjana pelkän hallintaoikeuden omaisuuteen, hän ei joudu maksamaan siitä perintö- tai lahjaveroa. Perintö- tai lahjavero määrätään omistuksen...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki