Perunkirjoitus 20.10.2016

Miten määritän yrityksen arvon perunkirjoituksessa?

Mieheni kuoli heinäkuussa. Omistimme yhdessä osakeyhtiön. Miten arvostan osakkeen/yrityksen perunkirjoituksessa? Kyseessä on pieni kahvila, jonka liikevaihto on noin 170 000 euroa.

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Lain mukaan omaisuus arvostetaan perintöverotuksessa lähtökohtaisesti kuolinhetken käypään arvoon eli todennäköiseen luovutushintaan. Tämä on viimekädessä näyttökysymys.

Yrityksen arvon määrittäminen on hankalaa eikä siihen ole yhtä ainoaa tapaa. Perunkirjoitustilanteissa varminta lienee arvostaa osakkeet Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Tarkemmin yrityksen arvon määrittämisestä voit lukea Verohallinnon nettisivuilta ohjeesta ”Varojen arvostamista perintö- ja lahjaverotuksessa Verohallinnon ohjeen päivittäminen”(A182/200/2015), josta löytyy myös laskuesimerkkejä. Alla kuitenkin yksinkertaistettuna ohjeen selostus käyvän arvon muodostumisesta:

Verohallinnon ohjeistuksen mukaan listaamattoman osakeyhtiön arvo määritellään perintöverotuksessa yhtiön substanssi- ja tuottoarvon perusteella silloin kun saman yhtiön osakkeilla ei ole vastikään käyty kauppaa, joissa käytetyn kauppahinnan perusteella arvon voisi määritellä.

Substanssiarvo lasketaan vähentämällä yhtiön viimeksi päättyneen tilikauden taseen mukaisista varoista yhtiön velat. Varat ja velat arvostetaan käypään arvoon, joko tasearvon tai muun käytettävissä olevan tiedon perusteella.

Tuottoarvo puolestaan lasketaan yhtiön kolmen viimeisen tilikauden tuloslaskelmien tuloksien perusteella poistaen kuitenkin tuloksista satunnaiset erät ja tilinpäätössiirrot samoin kuin yrittäjän laskennallinen palkka, jollei palkkaa ole nostettu. Myös yhtiön laskennalliset tuloverot vähennetään tuloksesta. Näiden kolmen tilikauden oikaistuista tuloksista lasketaan keskiarvo, joka pääomitetaan 15 prosentin korkokannalla.

Jos tuottoarvo on suurempi kuin substanssiarvo, pidetään verotuksessa käypänä arvona näiden keskiarvoa. Jos substanssiarvo on suurempi, käypänä arvona pidetään substanssiarvoa.

Yhden osakkeen käypä arvo saadaan jakamalla yhtiön käypä arvo yhtiön osakkeiden määrällä. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Käypä arvo

Perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta maksetaan perintöveroa valtiolle. Perintöveron pohjana on omaisuuden käypä arvo, joka tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa perittävän kuolinpäivänä.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki