Testamentti 8.6.2017

Millaisen asiakirjan laadin kummilapseni lainasta?

Olen lainannut 100 000 euroa kummilapselleni. Lainan lyhennyssuunnitelma on laadittu 15 vuodeksi. Perin velasta myös korkoa. 

Minulla ei ole lakimääräisiä perillisiä ja haluaisin, ettei kummilapseni tarvitse maksaa loppuvelkaa kuolinpesälleni, mikäli sattuisin kuolemaan ennen kuin velka on kokonaan maksettu.

Millainen asiakirjan laadin lainasta? Miten kummilastani verotetaan, jos velkaa olisi esimerkiksi jäljellä 50 000 euroa kuollessani?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Voit määrätä kummilapsesi lainasta testamentissasi. Lainasta on hyvä laatia myös velkakirja, mutta velkakirjaan ei voi ottaa määräyksiä velkojan kuoleman varalta.

Koska sinulla ei ole lakimääräisiä perillisiä, on sinun laadittava testamentti ja määrättävä siinä kummilapsesi saamaan vähintään maksamatta olevan velan määrän perintönä. Pesän varoihin kuuluva saaminen kohdistetaan velallisena olevan osakkaan perintöosaan. Kummilapsesi maksaa siis perintöveron velan määrästä ja velka mitätöityy.

Kummilapsesi kuuluu 2. perintöveroluokkaaneli kalliimpaan ryhmään.Perintövero50 000 euron verotettavasta perintöosuudesta on6 400 euroa vuonna 2017. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!