Myyntivoitot ja -tappiot 18.2.2016

Saako pienyhtiön osakkeiden arvonmenetyksen hyödynnettyä verotuksessa?

Itselläni ei ole merkittäviä pääomatuloja, mutta vaimon nimissä olevasta sijoitusasunnosta on vuokratuloja. Jos nyt hankimme toisen sijoitusasunnon, pystyisikö tappioita vähentämään tulevasta vuokratuotosta? Konkurssiin menneestä yrityksestä ei ole vielä tullut lopullista ratkaisua pesänhoitajalta. Yritys on haettu konkurssiin jo syksyllä 2015.

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Voit vähentää osakkeiden arvonmenetyksen mahdollisista vuokratuloistasi, kun tappio aikanaan realisoituu. 

Osakkeen arvon lopullinen menetys rinnastetaan verotuksessa luovutustappioon, joka voidaan vähentää samana ja viiden seuraavan vuoden aikana saaduista luovutusvoitoista.

Jolleivät luovutusvoitot riitä tappion vähentämiseen, voi yksityishenkilö tai kuolinpesä vuoden 2016 alusta lähtien vähentää luovutustappiot myös muista pääomatuloistaan tulonhankkimismenojen vähentämisen jälkeen. Määräaika on myös sama eli 1 + 5 vuotta. Ensisijaisesti tappiot vähennetään luovutusvoitoista ja siinä järjestyksessä, jossa ne ovat syntyneet. Alijäämää luovutustappioista ei edelleenkään vahvisteta eikä siten alijäämähyvitystäkään.

Konkurssitilanteessa arvopaperin arvonmenetys on yleensä lopullinen vasta kun pesänhoitaja antaa lopputilityksensä velkojainkokouksessa (KVL 111/1996). Poikkeuksellisesti osakkeiden arvonmenetys on katsottu lopulliseksi jo sinä vuonna, kun osakeyhtiö on asetettu konkurssiin, jos jo silloin on ollut selvää, että konkurssipesästä ei jää jako-osuutta osakkeenomistajille (KHO:2011:55). Näissä tilanteissa osoituksena siitä, että jako-osuutta ei muodostu, on esitettävä konkurssipesän hoitajan antama todistus.

Elcoteq SE:n osakkeiden arvonmenetystä koskevassa Verohallinnon ohjeessa (Dnro A1/200/2013)  tappion katsottiin syntyvän sinä verovuonna, jolloin pesänhoitaja antoi selvityksen, jonka mukaan osakkeenomistajille ei todennäköisesti tule kertymään vielä kesken olevassa konkurssimenettelyssä jako-osuutta. Tämän selvityksen antamisvuosi oli eri kuin yhtiön konkurssiin asettamisvuosi.

Tapauksessasi tappio ei ole syntynyt vielä vuonna 2015. Näin ollen, jos hankitte uuden sijoitusasunnon yhteisiin nimiin, voit vähentää saamastasi vuokratuotosta mainitsemiesi osakkeiden arvonmenetyksen aikanaan luovutustappiona. Vaimon pääomatuloista ei vähennystä voi tehdä, jos arvonsa menettäneet osakkeet ovat yksin sinun nimissäsi.                                                                                                                                

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Minä vuonna tappio vähennetään konkurssitilanteessa?

Olen ollut piensijoittaja yrityksessä, joka asetettiin konkurssiin syksyllä 2015. Pesänhoitaja ilmoitti alkuvuodesta 2016, ettei osakkaille ei tule jako-osuutta. Konkurssin käsittely kestää vielä vuoden 2016 loppuun. Lasketaanko luovutustappion verovähennysoikeus alkaneen konkurssiin asettamisvuo...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki