Myyntivoitot ja -tappiot 17.11.2016

Saanko vähennyksen Talvivaaran osakkeiden tappiosta?

Olen myynyt Talvivaaran osakkeita yksityisessä välityspalvelussa lokakuussa. Minulla on vuokratuloja tältä vuodelta ja olen myös myynyt muita osakkeita voitolla. Vuodesta 2016 alkaen myyntitappiot vähennetään kaikista pääomatuloista.

Saanko siis vähentää Talvivaaran osakkeista syntyneen tappion vuoden 2016 myyntivoitoista? Onko tappioni vähennyskelpoinen, jos ostan Talvivaaran osakkeet myöhemmin tänä vuonna takaisin?

Verojuristi Vesa Korpela vastaa:

Talvivaaran, kuten muidenkin pörssin ulkopuolisten osakkeiden myynnistä syntyvän tappion saa vähentää samana vuonna saaduista myyntivoitoista, ja jos niitä ei ole, muista pääomatuloista. Verovuonna vähentämättä jääneen luovutustappion voi vähentää seuraavien viiden vuoden aikana saaduista luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista sitä mukaa kuin sellaisia tuloja kertyy.

Tappion vähentäminen edellyttää, että luovutus on todellinen. Ulkopuolisen tahon välittämä kauppa tuntemattomalle ostajalle on epäilemättä todellinen. Jos osake on ostettu takaisin tai takaisinostosta on sovittu tai ostaja on perheenjäsen, kauppaa ei todennäköisesti pidetä todellisena eikä tappiota hyväksytä vielä kaupantekovuodelle. Jos haluat varmistua tappion hyväksymisestä, pitäytyisin toistaiseksi ostamasta Talvivaaran osakkeita.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki