Myyntivoitot ja -tappiot 18.5.2017

Pitääkö metalliromun myynnistä maksaa veroa?

Onko metalliromun myynnistä saatu tulo verotettavaa tuloa? Myyjä on yksityishenkilö.

Verojuristi Kati Malinen vastaa: 

Metalliromun myynnistä saatua tuloa ei ole erikseen säädetty verovapaaksi tuloverolaissa. Näin ollen myyntitulot ovat lähtökohtaisesti yksityishenkilölle veroalaista tuloa. Jos kyse on myyntiä varten ostetusta tai kerätystä romusta, ei myyntitulo ole varallisuuden kerryttämää tuloa, vaan sitä tulee verottaa ansiotulona.

Toisaalta verovelvollinen voi vähentää verotuksessa tulojen hankkimisesta johtuneet kulut. Jos metalliromu on ostettu, voi esimerkiksi ostohinnan vähentää verotuksessa metalliromun myyntihinnasta. Jos romuksi myytävä materiaali on kuitenkin käytännössä omassa tai perheen käytössä ollutta tavanomaista koti-irtaimistoa, on myyntivoitto verovapaa 5 000 euroon asti.                                                                      

Jos yksityishenkilö kuitenkin myy metalliromua jatkuvasti ja ammattimaisesti, kyse on elinkeinotoiminnasta.  

Elinkeinotoiminnan keskeinen tunnusmerkki on, että toimintaa harjoitetaan vakaassa tulonhankkimistarkoituksessa. Jos romua ostetaan ja myydään säännöllisesti ja ansaintatarkoituksessa, saadut myyntivoitot ovat verotettavaa elinkeinotoiminnan tuloa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voinko vähentää asuntokauppani tappion pääomatuloistani?

Myin vuokralla olleen asunto-osakkeeni tappiolla viime vuonna. Asunto oli noin vuoden vuokralla, ja sitä ennen asuimme siinä itse yhdeksän vuotta. Voinko vähentää tappion pääomatuloista? Verojuristi Tuomo Lindholmvastaa: Et voi vähentää asunnon myyntitappiota pääomatuloistasi tai muutoinkaan. Om...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki