Myyntivoitot ja -tappiot 20.12.2018

Mikä on perintöosakkeiden hankintameno?

Anoppini kuoli viime vuonna. Häneltä jäi osakkeita, joita mieheni myi kevättalvella 2018. Arvopaperit oli hankittu vuosia sitten, ja joidenkin osakkeiden arvo oli ostettaessa huomattavasti korkeampi kuin nyt myydessä.  

Verottaja ilmoitti kirjeessään, että hankintahintana käytetään kuolinpäivän kurssia ja myyntihintana luonnollisesti todellista myyntihintaa. Näin kullekin osakkeelle muodostui muutamien kymmenien senttien myyntivoitto, kun todellisuudessa osaketta kohti oli muodostunut useamman kymmenen euron myyntitappio.

Mieheni kysyi asiaa verottajalta, ja sai vastauksen, että verolakien mukaan asia menee näin. Toimiiko verottaja oikein?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Verottaja on oikeassa. Perintönä saatujen osakkeiden hankintameno luovutusvoittoa laskettaessa on niiden perintöverotusarvo. 

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää omistusajan perusteella määräytyviä 20 prosentin tai 40 prosentin hankintameno-olettamaa, mikäli ne ovat perintöverotusarvoa edullisempi tapa laskea luovutusvoitto. 

Suurempaa hankintameno-olettamaa käytetään perintötilanteessa silloin, kun kuolinpäivästä on kulunut vähintään kymmenen vuotta. 40 prosentin hankintameno-olettamalla luovutusvoitto on aina 60 prosenttia myyntihinnasta ja 20 prosentin hankintameno-olettamalla luovutusvoitto on aina 80 prosenttia myyntihinnasta.

Oleellista teidän tapauksessanne on, ettei anopin hankintameno periydy. Se, että samassa suvussa toinen henkilö on maksanut osakkeista aikoinaan korkeamman hinnan, ei oikeuta perillistä vähentämään realisoitumatonta tappiota omassa verotuksessaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki