Myyntivoitot ja -tappiot 25.4.2019

Voiko pörssiosakkeiden tappion vähentää säästöhenkivakuutuksen tuotosta?

Minulla on säästöhenkivakuutus. Voinko vähentää pörssiosakkeiden myynnistä aiheutuneen luovutustappion säästöhenkivakuutukseni säästöjen nostamisesta saamastani tuotosta? 

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kyllä voit. Jos omaisuutta on joutunut myymään tappiolla, vähennetään tappio aina ensin luovutusvoitoista ja jos niitä ei ole, muista verovelvollisen pääomatuloista.

Tappion vähentäminen kohdennetaan pääomatuloon, josta on jo vähennetty tulon hankinnasta ja säilyttämisestä aiheutuneet luonnolliset vähennykset. Muut pääomatuloon kohdistuvat vähennykset tehdään vasta luovutustappion vähentämisen jälkeen.

Luovutustappiot vähennetään tappiovuoden ja viiden seuraavan vuoden pääomatuloista. Säästövakuutuksen nostamisen johdosta laskettava tuotto on saajan pääomatuloa ja silloin luovutustappio voidaan vähentää myös siitä, kunhan luovutustappio on aiheutunut verovuonna 2016 tai sen jälkeen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vähennetäänkö tappio tulosta vai verosta?

Saan vuokratuloja sijoitusasunnostani. Tänä vuonna minulle on syntynyt myymistäni pörssiosakkeista luovutustappio. Minulla ei ole luovutusvoittoja, mutta luin jostain, että luovutustappion voi hyödyntää muidenkin pääomatulojen verotuksessa. Saanko vähentää osakkeiden luovutustappion pääomatuloist...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki