Myyntivoitot ja -tappiot 17.12.2020

Voinko vähentää osakekaupan tappion osingosta maksamastani verosta?

Minulle on aiheutunut osakkeiden myynnistä vähennyskelpoinen luovutustappio. Voinko vähentää tämän tappion pörssiosakkeiden osingosta maksamastani verosta? Luovutusvoittoja minulla ei ole. Osakkeet ovat arvo-osuustilillä. 

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Voit vähentää vähennyskelpoisia luovutustappiota pörssiosinkojen veronalaisesta osasta.

Julkisesti noteeratun yhtiön maksama osinko on sinulle pääomatulo-osinkoa, josta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa.

Vuodesta 2016 luovutustappiot vähennetään edelleen ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista. Jos luovutusvoittoja ei ole tai niitä ei ole riittävästi, luovutustappiot vähennetään muista pääomatuloista kuten pääomatulona verotettavista osinkotuloista.

Tappio vähennetään pääomatulosta, josta on jo vähennetty tulon hankinnasta ja säilyttämisestä aiheutuneet luonnolliset vähennykset. Pääomatuloista vähennettäviä tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi puhelinkulut, atk-kulut, kuten tietokone tai nettiyhteys sekä ammattikirjallisuuden hankkimisesta syntyneet kulut.

Muut pääomatuloon kohdistuvat vähennykset tehdään vasta luovutustappion vähentämisen jälkeen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vähennetäänkö tappio tulosta vai verosta?

Saan vuokratuloja sijoitusasunnostani. Tänä vuonna minulle on syntynyt myymistäni pörssiosakkeista luovutustappio. Minulla ei ole luovutusvoittoja, mutta luin jostain, että luovutustappion voi hyödyntää muidenkin pääomatulojen verotuksessa. Saanko vähentää osakkeiden luovutustappion pääomatuloist...

Lue lisää

Miten tappio vaikuttaa pääomatuloon?

Olen myynyt tänä vuonna pörssiosakkeita tappiolla. Lisäksi olen myynyt puuta. Vähentääkö vuonna 2016 pörssiosakkeiden myynnistä aiheutunut luovutustappio samana vuonna puunmyynnistä saatua pääomatuloa? Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: Kyllä vähentää, jos sinulla ei ole veronalaisia luovutusvoit...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki