Myyntivoitot ja -tappiot 23.6.2022

Listaamaton yritys menee konkurssin – voinko vähentää tappion pääomatuloistani?

Minulla on sijoituksia listaamattomissa yrityksissä. Voinko vähentää sijoitetun summan pääomatuloistani, jos listaamaton yritys menee konkurssiin? Pitääkö minun tällöin hankkia konkurssista joku todistus? Hankintahinta ilmenee osakassopimuksesta.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa: 

Konkurssin perusteella tapahtunut arvopaperin lopullinen arvonmenetys voidaan vähentää luovutustappiona. Hankintahinnasta tulee olla luotettava selvitys.

Luovutustappio syntyy sinä verovuonna, jona arvonmenetys on lopullinen. Näin tapahtuu, kun konkurssipesänhoitaja ilmoittaa, että jako-osuutta ei kerry tai kun konkurssipesän lopputilitys tehdään.  

Jos osakeyhtiön konkurssi raukeaa varojen vähäisyyden takia, katsotaan osakkeiden arvo lopullisesti menetetyksi, kun yhtiö poistetaan kaupparekisteristä.

Luovutustappio on vähennettävissä pääomatuloista verovuonna ja viitenä seuraavana vuonna.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 23.5.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voinko vähentää asuntokauppani tappion pääomatuloistani?

Myin vuokralla olleen asunto-osakkeeni tappiolla viime vuonna. Asunto oli noin vuoden vuokralla, ja sitä ennen asuimme siinä itse yhdeksän vuotta. Voinko vähentää tappion pääomatuloista? Verojuristi Tuomo Lindholmvastaa: Et voi vähentää asunnon myyntitappiota pääomatuloistasi tai muutoinkaan. Om...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki