Myyntivoitot ja -tappiot 13.1.2022

Minulla on konkurssiyhtiö Geosentricin osakkeita – saako arvonmenetyksen vähentää vuonna 2021?

Omistan Geosentric Oyj:n osakkeita (ent. Benefon Oyj). Yhtiö on ollut konkurssissa vuodesta 2014. Olen kuullut huhuja, että luovutustappion osakkeen lopullisesta arvonmenetyksestä voisi saada vähennettyä vuonna 2021. Pitääkö tieto paikkansa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:  

Mielestäni tieto pitää paikkansa.

Geosentric Oyj:n konkurssipesän julkisselvittäjä on antanut asiasta tiedotteen joulukuun alussa. Tiedotteen mukaan Geosentricin konkurssimenettely on päättynyt ja lopputilityksestä ilmenee, että julkisselvityksessä ei jäänyt jako-osuuksien maksamisen edellyttämää määrää varoja, minkä vuoksi jako-osuuksia ei tulla maksamaan konkurssivelkojille. Konkurssiasiamiehen toimisto on tiedotteen mukaan hyväksynyt 8.12.2021 tämän julkisselvittäjän lopputilityksen.Yhtiö on kaupparekisterissä merkitty lakanneeksi 14.12.2021.

Edellä mainitusta syystä yhtiön osakkeenomistajat eivät liioin tule saamaan jako-osuuksia Geosentriciltä. Näin ollen Geosentric Oyj:n lopullinen arvonmenetys on käsitykseni mukaan tapahtunut vuonna 2021 ja luovutustappio on vähennyskelpoinen kyseisenä vuonna.

Luovutustappioon rinnastetaan sellainen arvopaperin arvonmenetys, jota voidaan konkurssin tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi pitää lopullisena. Verotuskäytännössä on katsottu, että luovutustappio syntyy sinä verovuonna, jona konkurssipesänhoitaja antaa ilmoituksen, että jako-osuutta ei kerry tai kun konkurssipesän lopputilitys tehdään.

Pienomistajan kannalta lopullisen arvonmenetyksen ajankohta – vuoden viimeinen kalenterikuukausi – on ongelmallinen, koska pienet luovutustappiot eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Näin käy, jos verovuonna myydyn omaisuuden yhteenlasketut myyntihinnat ja hankintamenot ovat molemmat enintään 1 000 euroa. Tässä tapauksessa luovutukseen rinnastetaan myös lopullisen arvonmenetyksen kärsineet osakkeet. Geosentricin luovutustappio jää siten vähentämättä esimerkiksi, jos verovelvollisella ei ole vuonna 2021 mitään muita veronalaisia omaisuuden myyntejä ja Geosentricin osakkeita on aikoinaan ostettu enintään 1 000 eurolla.

Ensisijaisesti luovutustappio vähennetään luovutusvoitoista. Luovutustappiot voidaan vähentää luovutusvoittojen kokonaan tai osin puuttuessa myös muista pääomatuloista. Tappion vähentäminen kohdennetaan pääomatuloon, josta on jo vähennetty tulon hankinnasta ja säilyttämisestä aiheutuneet luonnolliset vähennykset. Muut pääomatuloon kohdistuvat vähennykset tehdään vasta luovutustappion vähentämisen jälkeen.

Jos luovutustappiota jää tämänkin jälkeen vähentämättä, vahvistetaan jäännös verovuoden luovutustappioksi, joka vähennetään viitenä seuraavana vuotena luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista. Eri vuosien tappiot vähennetään siinä järjestyksessä, jossa ne ovat syntyneet. Luovutustappiota ei oteta huomioon pääomatulolajin alijäämää vahvistettaessa eikä niiden perusteella saa ansiotuloista vähennettävää alijäämähyvitystä.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 3.1.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Milloin tappion pääsee vähentämään?

Kun osakeyhtiön osakkeet menettävät arvonsa yhtiön konkurssin vuoksi, arvonmenetys rinnastetaan osakkeenomistajan verotuksessa luovutustappioon. Tappion pääsee vähentämään vasta, kun menetys on lopullinen. Milloin näin on? Verotuksessa luovutustappioon rinnastetaan tuloverolain mukaan myös...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki