Myyntivoitot ja -tappiot 7.12.2023

Sijoitusasuntoni osakekirja muutetaan sähköiseksi – mistä vähennän kulut?

Saan sijoitusasunnostani pääomatulona verotettavia vuokratuloja. Osakekirjoja ollaan muuttamassa sähköiseen muotoon, ja minun on maksettava tästä rekisteröintimaksu. Saanko vähentää sen vuokratuloista tai jollain muulla tavalla verotuksessani?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa

Rekisteröintimaksu voi olla vähennyskelpoinen sijoitusasunnon luovutusvoittoverotuksessa, eli silloin, kun asunto myydään. Verohallinnon ohjeen mukaan rekisteröintimaksu on luovutusvoittolaskelmassa osa omaisuuden hankintamenoa.

Vuokratulojen verotuksessa huoneistotietojärjestelmän rekisteröintimaksua tai muita kuluja osakekirjan muuttamisesta sähköiseen muotoon ei sen sijaan voi vähentää.

Koska kyse on luovutusvoiton verotuksesta, kuluja ei voi vähentää, jos asunnon myynti on verovapaa. Oman asunnon luovutusvoitto on verovapaa, jos myyjä on omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta ja käyttänyt sitä omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta omana tai perheensä vakituisena asuntona. Tämä koskee sinua, jos olet esimerkiksi asunut sijoitusasunnossasi ennen asunnon antamista vuokralle.

Lisäksi rekisteröintimaksu jää aina vähentämättä, jos käytät luovutusvoiton laskemisessa hankintameno-olettamaa (20 % / 40 %). Tällöin et voi vähentää mitään kuluja.

  • Jos olet omistanut myymäsi asunnon alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on 20 % asunnon myyntihinnasta.

  • Jos olet omistanut myymäsi asunnon vähintään 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 % asunnon myyntihinnasta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voinko vähentää asuntokauppani tappion pääomatuloistani?

Myin vuokralla olleen asunto-osakkeeni tappiolla viime vuonna. Asunto oli noin vuoden vuokralla, ja sitä ennen asuimme siinä itse yhdeksän vuotta. Voinko vähentää tappion pääomatuloista? Verojuristi Tuomo Lindholmvastaa: Et voi vähentää asunnon myyntitappiota pääomatuloistasi tai muutoinkaan. Om...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki