Myyntivoitot ja -tappiot 30.5.2024

Miten lasken Finnairin merkintäoikeuden hankintahinnan?

Myin syksyllä 2023 Finnairin osakeannin yhteydessä vanhojen osakeomistusteni perusteella saatuja merkintäoikeuksia. Miten lasken merkintäoikeuksieni hankintahinnan, jota verottaja käyttää niistä saamani luovutusvoiton verotuksen perusteena?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Myyntihinnasta vähennetään hankintameno-olettamana joko 20 tai 40 prosenttia riippuen merkintäoikeuden perusteena olleen osakkeen hankinta-ajankohdasta.

Hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia myyntihinnasta, jolloin luovutusvoitto on tasan 80 prosenttia myyntihinnasta.

Jos olet omistanut alkuperäiset osakkeet vähintään kymmenen vuotta, vähennettävä määrä on 40 prosenttia myyntihinnasta.  Tällöin luovutusvoitto on 60 prosenttia myyntihinnasta.

Myyntivoitto lasketaan tässä tilanteessa aina hankintameno-olettamaa käyttäen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!