Vuokratulot 5.4.2018

Onko rahoitusvastike vähennyskelpoinen verotuksessa?

Ostimme uuden rivitaloasunnon vuoden 2016 lopussa. Asunto on ollut poikamme käytössä, ja hän maksaa siitä vuokraa 450 euroa kuukaudessa.

Meille kerrottiin, ettei meidän kannata maksaa taloyhtiön lainaa kertasuorituksena vaan kuukausittain rahoitusvastikkeena, jonka sitten saamme vähennykseksi vuokratulojen verotuksessa.

Onko kuukausittainen rahoitusvastike todellakin vähennettävissä verotuksessa?  

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Voitte vähentää maksamanne kuukausittaisen rahoitusvastikkeen verotuksessa kahden edellytyksen täyttyessä. Ensinnäkin asunto-osakeyhtiön täytyy kunakin vuonna tulouttaa kirjanpidossaan maksamanne rahoitusvastikkeet, jotta ne olisivat vähennyskelpoisia teillä vuokratulojen verotuksessa. Toiseksi, jos vuokrauksesta aiheutuneet kulut (mukaan lukien taloyhtiön tulouttama rahoitusvastike) ovat suuremmat kuin saamanne vuokratulot, on kulujen täysimääräisen vähennyskelpoisuuden edellytyksenä, että poikanne maksama vuokra vastaa käypää vuokraa.

Jos asunto on vuokrattu pojallenne selvästi käyvän vuokratason alittavalla hinnalla, saatte vähentää verotuksessa tuloutettuja rahoitusvastikkeita ja muita asunnosta johtuvia kuluja enintään sen verran kuin olette perinyt vuokraa. Kuluja ei tällöin hyväksytä vähennettäväksi siltä osin kuin ne ylittävät vuokran määrän, koska vuokrauksen ei katsota tapahtuvan aidosti tulonhankkimistarkoituksessa. Käypää vuokraa perittäessä kulut saa vähentää vuokratulojen verotuksessa täysimääräisesti.

Käyvällä vuokralla tarkoitetaan markkinatasoista vuokraa eli sitä, mitä joku ulkopuolinen olisi valmis kyseisestä asunnosta vuokrana maksamaan. Muun selvityksen puuttuessa käypänä vuokrana pidetään Verohallinnon vuosittain luontoisetupäätöksessään vahvistamaa asuntoedun raha-arvoa. 

Kannattaa huomata, että samat vähennysoikeuden edellytykset pätevät myös yhtiölainan kertasuositukseen. Jos taloyhtiö tulouttaa kertasuorituksen ja jos perimänne vuokra vastaa käypää vuokraa, saa myös kertasuorituksen vähentää maksuvuoden verotuksessa. Jos taloyhtiö sen sijaan rahastoi maksamanne rahoitusvastikkeet, eivät ne ole kummassakaan tapauksessa vähennyskelpoisia vuokratulojen verotuksessa vaan niiden katsotaan lisäävän asunnon hankintamenoa mahdollista myyntivoittoverotusta ajatellen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki