Metsäverotus 2.5.2014

Maksaako veljenpoika veroa metsäkaupoista?

Voinko ostaa vaimoni kanssa perinnönjaon jälkeen veljenpojaltani myyntivoittoverovapaasti n. 25 hehtaaria metsää? Tila on ollut vanhempieni omistuksessa vuosikymmeniä ennen heidän kuolemaansa. Isämme kuoli vuonna 1998 ja äitimme vuonna 2007. Veljeni kuoli 2002, jolloin edellä mainittu veljenpoika tuli kuolinpesän osakkaaksi.

Perukirjassa omaisuus on merkittävästi aliarvostettu, joten nyt metsämaata myytäessä syntyy huomattava myyntivoitto. Ymmärrän, että elossa olevalta sisareltani voin vaimoni kanssa ostaa pesänjaon jälkeen metsätilan osuuden ilman, että sisareni joutuu maksamaan voitosta veroa. Mikä on tilanne veljenpojan suhteen?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Veljenpoika joutuu maksamaan myyntivoitosta pääomatuloveroa.

Myyntivoiton verovapaus edellyttää, että verovelvollinen luovuttaa harjoittamaansa metsätalouteen kuuluvaa kiinteää omaisuutta. Saajana on joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa hänen lapsensa tai tämän rintaperillinen taikka hänen sisarensa, veljensä, sisarpuolensa tai velipuolensa. Lisäksi metsän on pitänyt olla yhteensä yli 10 vuotta verovelvollisen tai hänen ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta hän on saanut sen vastikkeettomasti kuten lahjana tai perintönä. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maksammeko lisää perintöveroa?

Isämme kuoli vuonna 1995. Hänen perukirjaansa merkittiin perintöomaisuuden arvoiksi kuolinpäivän käyvät arvot, joiden perusteella meille määrättiin perintöverot. Joudummeko maksamaan perintöveroa lisää, kun nyt jaamme isämme kuolinpesän?

Lue lisää

Myymme puolet asunnosta – onko myyntivoitto verovapaa?

Olen omistanut asunto-osakkeen vaimoni kanssa vuodesta 1983 ja asuimme asunnossa 1983–1999. Sen jälkeen asunto on ollut vuokralla. Jos nyt myymme puolet asunnosta äidilleni, onko puolikkaasta saamamme myyntivoitto verotettavaa tuloa? Entä sitten kun myymme jäljellä olevan puolikkaan joskus...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki