Metsäverotus 4.1.2024

Myin metsää ja maksoin lakiosat sisaruksilleni – olenko oikeutettu metsävähennykseen?

Perin hiljattain isältäni testamentilla metsää. Maksoin lakiosat sisaruksilleni myymällä puuta vuoden päästä jakotoimituksen jälkeen.

Isälläni ei ollut muuta omaisuutta kuin metsää. Hän ei ollut oikeutettu metsävähennykseen.

Olenko minä oikeutettu metsävähennykseen, koska maksoin lakiosat sisaruksilleni testamentilla saamani metsän metsätuotoilla eli ns. pesän ulkopuolisilla varoilla?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Et ole. Metsän hankintamenoa ja metsävähennyspohjaa ei valitettavasti muodostu, kun metsän testamentinsaaja maksaa lakiosat pesän ulkopuolisilla varoilla pitääkseen metsän omistuksessaan. 

Tästä aihealueesta on kirjoitettu esimerkiksi Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Vastikkeellinen saanto jäämistöosituksessa ja perinnönjaossa sekä Metsävähennystä käsittelevässä syventävässä ohjeessa. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten metsätila kannattaa siirtää kuolinpesän osakkaalle?

Kuolinpesän osakkaina on kolme sisarusta. Suunnittelemme parhaillaan perinnönjakoa. Yksi osakas ottaa talon, toinen ottaa oman osuutensa rahana ja minulle jää metsätila. Minä ja toinen osakas siis maksamme pesän ulkopuolisilla varoilla kolmannelle osakkaalle hänen osuutensa. Onko metsätilan osalt...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki