Tilan omistajanvaihdos 25.2.2021

Myin metsää - voinko vähentää myyntikulut?

Myimme pienen metsäkiinteistön, joka oli ostettu 30 000 markalla 12.12.1978. Verot olivat tuolloin 1 200 markkaa. Nyt myyntihinta oli 19 000 euroa ja myyntikulut 2 860 euroa. Jos käytämme luovutusvoiton laskemisessa hankintameno-olettamaa (40 %), emme ilmeisesti saa vähentää myyntikuluja?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:  

Ette saa.

Luovutusvoittoa laskettaessa voidaan todellisen poistamatta olevan hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen sijasta käyttää hankintameno-olettamaa.

Hankintameno-olettama lasketaan omaisuuden luovutus- eli myyntihinnasta, eikä hankintameno-olettaman lisäksi saa vähentää mitään muuta.

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden.

Hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos luovutettu omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuotta, vähennettävä määrä on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta. Tällöin  voitto on aina 60 prosenttia myyntihinnasta.

Hankintameno-olettamaa voidaan aina käyttää riippumatta siitä, miten luovutettu omaisuus on aikanaan saatu.

Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi syntyä luovutustappiota.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Myyntivoitto

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten luovutus- eli myyntivoitto syntyy ja paljonko siitä maksetaan veroa. Entä miten lasketaan myyntivoiton määrä? Tietyissä tilanteissa luovutusvoitto voi olla myös verovapaa.

Lue lisää

Luovutusvoitto

Luovutusvoittoa syntyy, jos kiinteistö, arvopaperit, kuten asunto-osakkeet ja pörssiosakkeet, tai muun irtain omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä se on aikoinaan hankittu. Myynnissä tai vaihdossa voidaan käyttää rahan ohella myös jotain muuta vastiketta. Luovutusvoito...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki