Osinkotulot 2.11.2023

Mistä taseesta kahdeksan prosentin osinko lasketaan?

Osakeyhtiöni tilikausi päättyy kesäkuun lopussa. Päätän osingonjaosta kyseiseltä tilikaudelta niin, että osinko on nostettavissa ensi vuoden tammikuussa. Jos muutan yhtiön tilikautta osingonjakopäätöksen jälkeen niin, että tilikausi päättyy tämän vuoden joulukuussa, lasketaanko kahdeksan prosentin osinko kesäkuun vai joulukuun taseesta?

Johtava asiantuntija Marjo Salin vastaa:

Joulukuun. Osakkeen matemaattinen arvo lasketaan osingon nostettavissaolovuotta edeltäneenä vuonna viimeksi päättyneen tilikauden nettovarallisuuden perusteella. Tässä tapauksessa osakkeen matemaattinen arvo lasketaan siis joulukuun taseen ja sen pohjalta lasketun nettovarallisuuden perusteella. Nettovarallisuutta laskettaessa varat ja velat arvostetaan varojen arvostamisesta verotuksessa annetun lain mukaisiin määriin, jotka voivat poiketa tasearvoista.

Jos yhtiöltä kalenterivuonna saamiesi osinkojen määrä on enintään 8 % omistamiesi osakkeiden yhteenlasketusta matemaattisesta arvosta, osingoista on 25 % veronalaista pääomatuloa ja 75 % verovapaata tuloa. Jos saat samana vuonna yhteenlaskettuna yli 150 000 euroa tällaisia pääomatulona verotettavia osinkoja listaamattomista yhtiöistä, 150 000 euroa ylittävistä osingoista on kuitenkin 85 % veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa. Huomioi lisäksi, että osakaskohtaiset oikaisut voivat pienentää arvoa, josta 8 % lasketaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten pienen osakeyhtiön osinkoa verotetaan?

Olen osakkaana pienessä osakeyhtiössä, joka maksaa osinkoa 8 % nettovarallisuudestaan. Miten osakeyhtiön nettovarallisuuden arvo lasketaan? Haluaisin tietää, kuinka suuret osingot yhtiön pitäisi maksaa. Paljonko maksan niistä veroa?

Lue lisää

Osinkotulojen verotus

Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän saamien osinkojen verotus on erilainen sen mukaan, onko osingot saatu julkisesti noteeratusta osakeyhtiöstä vai listaamattomasta osakeyhtiöstä.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki