Sopimukset yhtiön kanssa 29.10.2020

Osakeyhtiö ostaa omia osakkeitaan – onko kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero?

Yrityksemme (oy) on ostanut osakkeenomistajilta yhtiön omia osakkeita itselleen. Onko kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero? Muuttuuko verokohtelu, mikäli yhtiön hankkimat osakkeet mitätöidään kaupan jälkeen?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Yhtiön on maksettava varainsiirtovero. Omien osakkeiden hankkiminen on kauppaan rinnastettavana luovutuksena varainsiirtoverotuksenalainen luovutus. Tämä on todettu myös oikeuskäytännössä (KHO 16.4.1999 T 772).

Näin ollen saajan eli tässä tapauksessa yrityksenne on suoritettava 1,6 % suuruinen vero osakkeiden hankintahinnasta (asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osalta varainsiirtovero on kuitenkin 2 %). Osakkeiden mitätöiminen ei vaikuta varainsiirtoverokohteluun.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Omistusmuutokset

Osakeyhtiön omistajanvaihdosten toteuttamiseen on useita eri tapoja. Samassa yhteydessä on hyvä miettiä sitä, halutaanko yhtiöön lisää uutta pääomaa, pidetäänkö se ennallaan vai halutaanko yhtiön pääomia hyödyntää omistajanvaihdoksen toteuttamisessa.

Lue lisää

Varojen nosto yhtiöstä

Osakeyhtiöstä voi nostaa varoja esimerkiksi palkkana, osinkona ja osakaslainana. Myös omien osakkeiden hankinnan tai lunastuksen yhteydessä yhtiön varoja palautuu omistajalle, samoin kuin purettaessa yhtiö.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!