Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 28.1.2016

Pitääkö laskussa periä arvonlisäveroa?

Liiketoimintani on niin pientä, että siitä ei tarvitse ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi. Pitääkö normaalista palvelumyynnistä kuitenkin periä arvonlisävero? Perinkö laskussa arvonlisäveroa, vaikka en sitä maksa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, et saa periä arvonlisäveroa. 

Myyjän laskuun tosiasiallisia olosuhteita vastaamattomasti tekemät merkinnät eivät tuo ostajalle vähennysoikeutta. Esimerkiksi, jos myyjä merkitsee laskulle suoritettavaa veroa, vaikkei häntä ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, laskun merkinnöistä huolimatta ostajalla ei ole vähennysoikeutta. Jos kuitenkin todetaan, että ostaja ei ole voinut tietää myyjän virheellisestä menettelystä ja myynti on yleensä vastaavassa tilanteessa verollinen, ostaja voi saada vilpittömän mielen suojan ja hän voi tehdä ostosta vähennyksen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten selvitän vähennettävän arvonlisäveron?

Ostin pakettiauton yritykselleni arvonlisäverollisen liiketoiminnan käyttöön. En löydä myyjäliikkeen laskusta arvonlisäveron määrää. Laskussa mainitaan ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat”. Mistä löydän vähennettävän arvonlisäveron määrän?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki