Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 7.9.2017

Miten selvitän vähennettävän arvonlisäveron?

Ostin pakettiauton yritykselleni arvonlisäverollisen liiketoiminnan käyttöön. En löydä myyjäliikkeen laskusta arvonlisäveron määrää. Laskussa mainitaan ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat”. Mistä löydän vähennettävän arvonlisäveron määrän?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Myyjä soveltaa marginaaliverotusjärjestelmän mukaista menettelyä. Sinulla ei ole arvonlisäveroa, jota voisit vähentää. Ostajalla ei ole vähennysoikeutta myyjän voittomarginaalista suorittamasta verosta.

Marginaaliverotusmenettelyä voi soveltaa sekä Suomeen että muihin EU-maihin tapahtuvaan käytettyjen tavaroiden taikka taide-, keräily- tai antiikkiesineiden verolliseen edelleen myyntiin.

Kun myyjäliike on ostanut pakettiauton yksityishenkilöltä, myyntihinta on sisältänyt piilevänä sen arvonlisäveron, joka on sisältynyt tavaran ostohintaan. Käytetyn tavaran hintaan sisältyvän piilevän veron poistamiseksi voi soveltaa marginaaliverotusmenettelyä, jolloin myyjä suorittaa veron saamastaan voittomarginaalista eli tavaran myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta.

Myyjän soveltaessa marginaaliverotusmenettelyä, laskuun ei merkitä veron määrää. Laskuun on tehtävä merkintä ”voittomarginaalijärjestelmä – käytetyt tavarat”. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki