Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 13.10.2016

Voiko vuokra sisältää arvonlisäveroa?

Minulla on toiminimi ja harjoitan sekä arvonlisäverollista että arvonlisäverotonta liiketoimintaa. Olen vaihtamassa liiketilaa ja mahdollinen tuleva vuokranantajani on tarjonnut minulle vuokrasopimusta, jossa vuokra sisältää arvonlisäveron. Kuuluuko vuokrassa olla arvonlisävero?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Vuokraan voi tapauksessasi sisältyä arvonlisävero. Vuokraustoiminta on nimittäin lähtökohtaisesti arvonlisäverotonta toimintaa.  Vuokranantaja voi kuitenkin tiettyjen edellytysten täyttyessä halutessaan hakeutua vuokraustoiminnastaan (tai osasta sitä) kiinteistön käyttöoikeuden luovuttajana arvonlisäverolliseksi.  Hän voi tehdä näin, mikäli tilan loppukäyttäjä eli sinä harjoitat vuokratussa tilassa arvonlisäverovähennykseen oikeuttavaa toimintaa.

Vuokranantaja voi siten sinun tapauksessasi periä vuokraa arvonlisäverollisena, jos vuokranantaja on hakeutunut kiinteistön käyttöoikeuden vuokraamisesta arvonlisäverovelvolliseksi. Sinä et voi kuitenkaan tehdä vuokran sisältämästä arvonlisäverosta vähennystä arvonlisäverotuksessa kuin siitä osuudesta, joka vastaa sinun arvonlisäverollisen liiketoiminnan harjoittamisen osuutta kaikesta liiketoiminnasta. Arvonlisäverotuksessa vähentämättä jäävän arvonlisäveron voit kylläkin vähentää tuloverotuksen puolella.

Asiasta saa lisätietoa Verohallinnon ohjeesta DnroVH/8556/00.01.00/2020 Hakeutuminen arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta - vero.fi

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko oikein periä alvia vuokrasta?

Golfyhtiö vuokraa minulle talveksi tilaa hallirakennuksesta, jossa minulla ja muilla halukkailla on mahdollisuus säilyttää golfautoa. Onko tässä kyse arvonlisäverottomasta vuokraamisesta? Menetteleekö golfyhtiö oikein, jos se perii minulta arvonlisäverollista vuokraa?

Lue lisää

Saanko vähennyksen rakentamiskulujen arvonlisäverosta?

Rakensin hallirakennuksen. Alkuperäinen tarkoitukseni oli rakentaa halli omaan käyttöön, mutta nyt näyttää siltä, että saan siihen arvonlisäverollisen yrittäjän vuokralle 1.1.2024 alkaen. Rakennus on otettu käyttöön 9.9.2023. Voinko saada vähennyksiä rakentamiskustannusten arvonlisäverosta?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki