Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 19.10.2023

Golfauto säilöön talveksi – onko oikein periä alvia vuokrasta?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa

Golfyhtiö menettelee oikein, jos kyse on kaikkien golfinpelaajien yhteistilasta.

Kyse on silloin arvonlisäverollisesta varastointipalvelusta, kun autoja säilytetään isossa tilassa sattumanvaraisessa järjestyksessä, eikä golfinpelaajalle anneta oikeutta käyttää tiettyä tilaa. 

Varastointipalvelu tarkoittaa toimintaa, jossa asiakkaan tavaroita otetaan varastoitavaksi niin, ettei asiakkaalle anneta oikeutta tiettyyn tilaan eikä yksinomaista pääsyä sinne.

Jos golfyhtiö olisi järjestänyt teille kullekin oman selvästi erottuvan tilan ja vain sen käyttöoikeuden, kyse olisi arvonlisäverottomasta kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta. Vuokranantaja voi tällöin hakeutua verovelvolliseksi, jos loppukäyttäjää koskevat edellytykset täyttyvät.

Kun ratkaistaan sitä, onko kyse varastointipalvelusta vai kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta, vuokrauksen kestolla ei ole merkitystä. 

Aihetta on käsitelty esimerkiksi Verohallinnon ohjeessa Hakeutuminen arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voiko vuokra sisältää arvonlisäveroa?

Minulla on toiminimi ja harjoitan sekä arvonlisäverollista että arvonlisäverotonta liiketoimintaa. Olen vaihtamassa liiketilaa ja mahdollinen tuleva vuokranantajani on tarjonnut minulle vuokrasopimusta, jossa vuokra sisältää arvonlisäveron. Kuuluuko vuokrassa olla arvonlisävero?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki