Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 6.4.2017

Pitääkö autosta maksaa arvonlisäveroa?

Minulla on toiminimi, jonka kirjanpidossa on henkilöauto. Autoa on käytetty pääosin elinkeinotoiminnassa, mutta osittain myös yksityisajoihin. Autosta ei ole tehty arvonlisäverovähennystä, koska sillä on ajettu myös yksityisajoja.

Pitääkö minun maksaa arvonlisäveroa myös tästä autosta, kun lopetan toiminimeni toiminnan? Muusta toiminimen omaisuudesta olen saanut arvonlisäverovähennyksen ja tiedän, että joudun maksamaan arvonlisäveroa tästä haltuuni jäävästä omaisuudesta.

Verojuristi Johnny Örnberg vastaa: 

Arvonlisäveroa ei makseta muussa kuin vähennykseen oikeuttavassa käytössä olevan tavaran ja palvelun myynnistä ja yksityiskäyttöönotosta.

Tavaran tai palvelun katsotaan olevan vähennykseen oikeuttavassa käytössä, kun sitä käytetään verollisessa liiketoiminnassa eikä se ole arvonlisäverolain 114 §:ssä tarkoitetussa vähennysrajoitusten alaisessa käytössä. Myynnin arvonlisäverottomuuden kannalta ei ole merkitystä sillä, onko tavaran tai palvelun hankintahintaan sisältynyt veroa vai ei. 

Esimerkiksi yrityksen käyttöomaisuutena ollut henkilöauto, joka ei ole ollut yksinomaan vähennykseen oikeuttavassa käytössä, voidaan myydä ilman arvonlisäveroa. 

Sen sijaan esimerkiksi vähennyskelpoisessa käytössä olleen pakettiauton myynti on arvonlisäverollista, vaikka vähennysoikeus olisi puuttunut oston arvonlisäverottomuuden vuoksi. 

Jos omaisuus kuten pakettiauto on ollut vain osittain vähennykseen oikeuttavassa käytössä, arvonlisäveroa maksetaan vähennykseen oikeuttavan käytön osalta arvonlisäverolain 81 §:n mukaisesti.                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Joudunko maksamaan arvonlisäveroa auton myynnistä?

Olen käyttänyt omistamaani henkilöautoa pääsääntöisesti liiketoimintani ajoihin, mutta osittain myös yksityisajoihini. Olen arvonlisäverovelvollinen liiketoiminnasta. Kun myyn auton, pitääkö minun maksaa kauppahinnasta arvonlisäveroa? Mitään arvonlisäverovähennystä en ole autosta koskaan tehnyt....

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki