Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 8.3.2018

Pitääkö yrityksen myymistä koneista ja autosta maksaa arvonlisäveroa?

Rakennusalan yritykseni on arvonlisäverovelvollinen. Yritykseni osti yksityishenkilöiltä muutamia pari vuotta käytettyjä pienkoneita sekä kymmenen vuotta vanhan pakettiauton liiketoimintaansa varten pari vuotta sitten. Useimpien pienkoneiden ja pakettiauton laskuissa ei ollut arvonlisäveroa.

Nyt yritykseni myy näitä pienkoneita kavereilleni, jotka perustavat myös rakennusalan yrityksen. Pakettiauton yritys myy serkulleni yksityiskäyttöön.

Maksetaanko koneista ja pakettiautosta arvonlisäveroa, vaikka ostolaskussa ei arvonlisäveroa ollutkaan?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Kyllä maksetaan arvonlisäveroa. Lain mukaan arvonlisäveroa ei makseta muussa kuin vähennykseen oikeuttavassa käytössä olevan tavaran ja palvelun myynnistä.

Sen sijaan esimerkiksi yrityksen käyttöomaisuutena ollut henkilöauto, joka ei ole ollut yksinomaan vähennykseen oikeuttavassa käytössä, voidaan myydä verotta. Samoin verotta voidaan myydä sellainen käyttöomaisuus, joka on hankittu liikevaihtoverolain ja sitä aiempien lakien aikana, ja josta ei tuolloin ole voinut tehdä vähennystä.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pitääkö autosta maksaa arvonlisäveroa?

Minulla on toiminimi, jonka kirjanpidossa on henkilöauto. Autoa on käytetty pääosin elinkeinotoiminnassa, mutta osittain myös yksityisajoihin. Autosta ei ole tehty arvonlisäverovähennystä, koska sillä on ajettu myös yksityisajoja. Pitääkö minun maksaa arvonlisäveroa myös tästä autosta, kun lopeta...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki