Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 4.1.2018

Miten yhtiön konkurssi vaikuttaa arvonlisäverovelvollisuuteen?

Yhtiömme haetaan konkurssiin. Konkurssipesä tuskin jatkaa liiketoimintaa, se ainoastaan realisoi omaisuuden. Pitääkö loppuvarastosta maksaa heti arvonlisävero? Vai maksetaanko arvonlisävero vasta konkurssipesän realisoidessa omaisuutta?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Yhtiön arvonlisäverovelvollisuus päättyy lähtökohtaisesti konkurssiin asettamispäivänä. Tämän ajankohdan mukaan määräytyy myös loppuvaraston arvonlisävero. Varsinainen realisointi on sen jälkeen arvonlisäveroton. 

Konkurssipesä voi kuitenkin erikseen päättää, että arvonlisäverovelvollisuutta jatketaan omaisuuden realisoinnin ajaksi, jolloin loppuvarastosta ei heti mene arvonlisäveroa, mutta omaisuuden realisointi eli myyminen on arvonlisäverollista. Pesänhoitaja ilmoittaa pesän erikseen arvolisäverovelvolliseksi.

Arvonlisävelvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos verovelvollinen konkurssipesä luovuttaa liikkeen tai sen osan liiketoiminnan jatkajalle. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Arvonlisävero

Myynnistä on yleensä suoritettava tavaran tai palvelun hinnan perusteella tähän tavaraan tai palveluun sovellettavan verokannan mukaan laskettu arvonlisävero (ALV). Arvonlisävero on kulutusvero, joka yleensä tulee lopulta viimeisen asiakkaan maksettavaksi.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki