Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 8.8.2019

Vuokratulo yli 15 000 euroa – onko oy alv-velvollinen vuokratuloistaan?

Omistan ainoana osakkaana osakeyhtiön, joka omistaa asuntoja. Osakeyhtiön ainoa toiminta liittyy asuntojen pitkäaikaisvuokraamiseen. Onko oy alv-velvollinen vuokratuloistaan, jos vuokratulot ovat vuodessa yli 15 000 euroa? Yritys ei harjoita muuta myyntiä tai toimintaa eikä yritys maksa palkkaa. Osakeyhtiö maksaa vuokratuloistaan yhteisöveroa.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Yritys ei ole kyseisestä toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen.

Arvonlisäverolain perusteella kiinteistön vuokraus on vapautettu arvonlisäverosta. Tästä poiketen veroa maksetaan hotelli- ja leirintäaluetoiminnasta sekä sekä niihin verrattavassa majoitustoiminnassa tapahtuvasta huoneiden huoneiden, leirintäpaikkojen, mökkien ja muiden vastaavien tilojen käyttöoikeuden luovuttamisesta. Majoitustilan käyttöoikeuden luovuttamiseen sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa.

Lisäksi arvonlisäverolaki mahdollistaa tietyin edellytyksin hakeutumisen verovelvolliseksi sellaisestakin kiinteistön vuokrauksesta tai muusta käyttöoikeuden luovutuksesta, jota ei pidetä verollisena majoitustoimintana.

Myös huoneistoa pidetään arvonlisäverolaissa kiinteistönä.

Aihepiiriä on käsitelty esimerkiksi Verohallinnon ohjeissa Majoitustoiminnan arvonlisäverotus ja Hakeutuminen arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko oikein periä alvia vuokrasta?

Golfyhtiö vuokraa minulle talveksi tilaa hallirakennuksesta, jossa minulla ja muilla halukkailla on mahdollisuus säilyttää golfautoa. Onko tässä kyse arvonlisäverottomasta vuokraamisesta? Menetteleekö golfyhtiö oikein, jos se perii minulta arvonlisäverollista vuokraa?

Lue lisää

Voiko vuokra sisältää arvonlisäveroa?

Minulla on toiminimi ja harjoitan sekä arvonlisäverollista että arvonlisäverotonta liiketoimintaa. Olen vaihtamassa liiketilaa ja mahdollinen tuleva vuokranantajani on tarjonnut minulle vuokrasopimusta, jossa vuokra sisältää arvonlisäveron. Kuuluuko vuokrassa olla arvonlisävero?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki