Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 24.9.2020

Myin mönkijän – pitääkö myynnistä maksaa arvonlisäveroa?

Minulla on yritys, joka harjoittaa arvonlisäverollista liiketoimintaa.

Ostin liiketoimintaani varten vuonna 2015 mönkijän, joka maksoi 6 000  euroa. Olen vähentänyt verotuksessa mönkijän arvonlisäveron.

Mönkijä oli minulla viisi vuotta, ja myin sen hiljattain. Pitääkö minun ilmoittaa myynnistä jotain verottajalle? Sain mönkijästä 4 000 euroa.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Sinun pitää maksaa mönkijän myynnistä arvonlisäveroa, koska se on ollut arvonlisäverollisen liiketoiminnan käytössä. Olet saanut tehdä mönkijän hankinnasta arvonlisäveron vähennyksen.

Arvonlisäverovelvolliseen liiketoimintaan kuuluneen vähennykseen oikeuttavassa käytössä olleen käyttöomaisuuden myynti on arvonlisäverollista. Myynnin verokohteluun ei tällöin vaikuta se, onko oston hankintahintaan sisältynyt vähennettävää veroa vai ei.

Mönkijän myyntihinta on sen arvonlisäverollinen hinta (4 000 e). Myynti sisältää siten arvonlisäveroa 774,19 euroa (24 %). Tämän myynnin arvonlisävero tulee ilmoittaa samalla tavalla kuten toiminnan muukin maksettava arvonlisävero.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pitääkö liikehuoneiston myynnistä maksaa arvonlisävero?

Omistan liikehuoneisto-osakkeen ja saan huoneistosta vuokratuloa. Vuokralainen harjoittaa huoneistossa arvonlisäverollista liiketoimintaa. Olen hakeutunut vuokraustoiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi. Perin vuokran arvonlisäverollisena ja vähennän vuokraustoiminnan kuluihini liittyvän arvonlisä...

Lue lisää

Arvonlisävero

Myynnistä on yleensä suoritettava tavaran tai palvelun hinnan perusteella tähän tavaraan tai palveluun sovellettavan verokannan mukaan laskettu arvonlisävero (ALV). Arvonlisävero on kulutusvero, joka yleensä tulee lopulta viimeisen asiakkaan maksettavaksi.

Lue lisää

Voiko vuokra sisältää arvonlisäveroa?

Minulla on toiminimi ja harjoitan sekä arvonlisäverollista että arvonlisäverotonta liiketoimintaa. Olen vaihtamassa liiketilaa ja mahdollinen tuleva vuokranantajani on tarjonnut minulle vuokrasopimusta, jossa vuokra sisältää arvonlisäveron. Kuuluuko vuokrassa olla arvonlisävero?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki