Tulojen verotus 6.4.2017

Pitääkö verottaja tietokonetta ja tietoliikenneyhteyttä luontoisetuna?

Olen osuuskunnan jäsen ja teen sen kautta työtä. Eräs yritys tarjoaa minulle komissiosopimusta. Tarkoituksena on, että laskutan yritykseltä sopimuksen provision.

Sopimuksen mukaan saan käyttööni päämiehen tietokoneen ja tarvittavan tietoliikenneyhteyden sekä työtilan. Katsooko verottaja edellä mainitut luontoiseduksi? Puhelinta en saa. Matkustamiseen liittyviä kuluja ja välineitä ei liioin korvata.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kuvaamassasi tilanteessa et saa verotettavaa etuutta tietokoneesta, tietoliikenneyhteydestä etkä työtilasta. Vaikka etujen antaja ei ole työnantajasi, arvioidaan edun verollisuus samojen periaatteiden mukaan kuin työsuhteessa.

Tuloverolain mukaan veronalaista tuloa ei synny työntekijän työkäyttöä varten järjestetyn tietoliikenneyhteyden yksityiskäytöstä. Verohallinnon luontoisetuohjeen mukaan verotettavaa etua ei synny myöskään työkäyttöä varten annetusta, työnantajan omistuksessa olevasta tietokonelaitteistosta. Tällaisen laitteiston tavanomainen ja kohtuullinen yksityiskäyttö ei ole veronalainen etu. Sen sijaan palkansaajan omistukseen annetun laitteiston arvo on veronalainen etu.

Työtilasta ei synny luontoisetua, jos se on tarkoitettu työn tekemiseen. 

Asuntoedusta on kyse silloin, kun palkansaaja saa työ- tai virkasuhteensa perusteella käyttöönsä työnantajansa omistaman tai vuokraaman asunnon. Luonnollisesti asuntoedusta on kyse vain silloin, kun asunnossa asutaan. Jos osa luontoisetuasunnosta on pelkästään työkäytössä, asunnosta ei tältä osin muodostu luontoisetua. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki