Tulojen verotus 7.5.2020

Meneekö yritykselle koronan vuoksi maksetusta tuesta veroa?

Jos yritykseni saa julkisyhteisöltä rahallista tukea koronaviruksen aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi, onko se veronalaista tuloa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Kyllä on. Koronatilanteen vuoksi yrityksille maksetut elinkeinotoiminnan menojen kattamiseksi maksettavat tuet ja avustukset ovat yritykselle veronalaista tuloa.

Jos tuki tai avustus on saatu tilikaudella, joka päättyy vuonna 2020, se kirjataan Verohallinnon uutisoinnin mukaan yrityksen kirjanpitoon ja ilmoitetaan vuoden 2020 veroilmoituksella.

Todettakoon, että maksajan on ilmoitettava maksamansa tuki tai avustus Verohallinnolle julkisten elinkeinotukien vuosi-ilmoituksella 31.1.2021 mennessä.

Tuki- tai avustustuloa ei kuitenkaan ilmoiteta tulorekisteriin, eikä sitä lueta arvonlisäveron perusteeseen, kun se ei liity suoraan tavaran tai palvelun hintaan. Näistä tuista tai avustuksista ei myöskään toimiteta ennakonpidätystä.

Tukien tai avustusten maksatus ja ehdot saattavat vaihdella. Tuki- tai avustuspäätös, tukien tai avustusten maksatus ja kulut, joiden kattamiseen niitä on myönnetty, saattavat esimerkiksi osua eri tilikausille. Tulojen ja menojen kohdistamisella saattaa olla yrityksen kannalta iso taloudellinen merkitys. 

Yritys voi jopa harkita näissä tilanteissa maksullisen ennakkoratkaisun hakemista Verohallinnolta. Ennakkoratkaisu voidaan antaa korkeintaan sille verovuodelle, joka päättyy päätöksen antamista seuraavan kalenterivuoden aikana.

Tuloverotuksen ennakkoratkaisu voidaan jättää antamatta, jos kyseessä on yleinen oikeudellinen tulkintaongelma, jota koskevaa verotus- tai oikeuskäytäntöä ei ole ja josta olisi perusteltua hakea keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu. Ennakkoratkaisua koskeva asia on käsiteltävä Verohallinnossa, hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa kiireellisenä.

Päätökseen, jolla Verohallinto on päättänyt olla antamatta ennakkoratkaisua, ei saa hakea muutosta valittamalla.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veroilmoituksen määräajat 2024

Milloin veroilmoitus pitää jättää? Mihin veroilmoitus jätetään? Mihin asti veroilmoitusta voi muuttaa? Milloin ja miten kiinteistöveroilmoitus jätetään? Katso tästä vuoden 2024 määräajat ja muut tärkeimmät tiedot veroilmoituksen tekemisestä.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki