Tulojen verotus 7.7.2022

Toiminimeni myy kiinteistön – verotetaanko tulo ansiotulonani?

Toiminimeni on harjoittanut yritystoimintaa useita vuosia. Nyt olen myymässä toimitilanani käyttämäni kiinteistön ulkopuoliselle ostajalle.

Tiedän, että yritystuloni jaetaan nettovarallisuuden perusteella ansio- ja pääomatulona verotettavaan osuuteen. En ole tekemässä jälleenhankintavarausta. Voidaanko nyt myytävästä kiinteistöstä saatu tulo verottaa ansiotulonani?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Ei voida. Jaettava yritystulo katsotaan nettovarallisuudesta riippumatta pääomatuloksi siihen määrään saakka, joka vastaa verovelvollisen elinkeinotoiminnan käyttöomaisuuteen kuuluvien kiinteistöjen myyntivoittoja. Tapauksessasi myyntivoitto tarkoittaa kauppahinnan ja hankintamenon poistamattoman osan erotusta.

Jos voitosta olisi sen sijaan  tehty jälleenhankintavaraus, varauksen osuutta ei otettaisi huomioon pääomatulon vähimmäismäärässä. Toimitilan jälleenhankintavarauksen voi tehdä, jos luovuttaa toimitiloinaan käyttämänsä rakennuksen tai toimitilojen hallintaan oikeuttavat osakkeet.

Kiinteistö kuuluu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen, jos sitä käytetään yksinomaan tai pääasiallisesti elinkeinotoimintaa välittömästi tai välillisesti edistäviin tarkoituksiin, kuten tehdas-, työpaja-, liike- tai hallintotarkoituksiin taikka henkilökunnan asumis- tai sosiaalitarkoituksiin.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki