Tulojen verotus 10.8.2023

Mitä veroseuraamuksia toimimattoman osakeyhtiön purkamisesta tulee?

Olen omistanut vuodesta 1990 lähtien osakeyhtiön osakkeet yhtiöstä, jolla ei ole ollut enää moneen vuoteen toimintaa. Hankin yhtiön osakkeet aikanaan suhteellisen pienellä kauppahinnalla.

Yhtiön omistuksessa on kuitenkin tontti, jonka arvo on huomattavasti suurempi kuin sen kirjanpidossa oleva hankintahinta. Tuleeko veroseuraamuksia, jos puran osakeyhtiön ja siirrän tontin henkilökohtaiseen omistukseeni?

Johtava verojuristi Juha Koponen vastaa:

Kyllä, yhtiön purkamisesta aiheutuu kolmenlaisia veroseuraamuksia.

Osakeyhtiön verotuksessa tontin arvonnousu realisoituu verotettavaksi tuloksi, josta yhtiö joutuu maksamaan veroa 20 prosenttia.

Tontin siirto yhtiöstä sinulle rinnastuu verotuksessa vaihtoon, jossa yhtiön osakkeet vaihtuvat jako-osaan eli tässä tapauksessa tontin omistukseen. Vaihto verotetaan kuten kauppa, mikä merkitsee sitä, että joudut maksamaan tontin arvosta varainsiirtoveroa 4 prosenttia.

Lisäksi purusta ja vaihdosta seuraa vielä osakkeiden luovutusvoiton verotus, jossa myyntihintana pidetään jako-osaa ja hankintamenona joko osakkeiden todellista hankintahintaa tai 40 prosentin hankintameno-olettamaa.  Luovutusvoitto verotetaan pääomatulona. Pääomatulojen vero on 30 000 euroon asti 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Yritysjärjestelyllä helpotusta osakeyhtiön yrityskauppaan?

Olemme hieroneet ostajan kanssa alustavasti kauppoja omistamani osakeyhtiön yhdestä liiketoiminnasta. Olen ymmärtänyt, että jos yhtiö myy tiettyyn liiketoimintaan kuuluvat varat liiketoimintakaupalla, myyjäyhtiölle tuloutuu saadun kauppahinnan ja omaisuuserien verotuksessa poistamattomien hankint...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!