Yrityksen verovähennykset 7.1.2016

Miten vähennän oman auton käytön kulut?

Olen toiminimiyrittäjä ja elinkeinotoimintani varoihin kuuluu auto, jota käytetään pääasiallisesti elinkeinotoiminnassa. Kun ajan omalla autollani asiakkaiden luo, voinko vähentää nämä auton käytöstä syntyneet kulut tuloverotuksessa elinkeinotoiminnan kuluina?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Voit vähentää nämä kulut elinkeinotoiminnan matkoja vastaavalta osuudelta.

Verotuksessa voidaan vähentää auton käytöstä aiheutuneet todelliset, kirjanpitoon merkityt kulut, kun auto kuuluu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen.

Jos todellisia kuluja ei ole vähennetty kirjanpidossa eikä näihin kuluihin liittyviä tositteita ole säilytetty, voidaan kulut kuitenkin vähentää verovelvollisen esittämän luotettavan, elinkeinotoiminnan ajojen kilometrimäärään perustuvan laskelman mukaan. Laskelmalta tulee ilmetä elinkeinotoiminnan ajojen osuus arvioiduista polttoainekustannuksista, huoltokustannuksista ja muista ajoneuvon käytöstä aiheutuneista kustannuksista, osuus mahdollisesta poistosta sekä verovuonna ajettu kokonaiskilometrimäärä.

Verohallinnon vuosittain matkakustannusten vähennyksen määrästä antaman päätöksen mukainen määrä hyväksytään vähennyskelpoiseksi silloin, kun autolla ajetaan pääosin elinkeinotoiminnan tai maatalouden tulolähteen ajoja, mutta menoja ei ole sisällytetty kirjanpitoon tai muistiinpanoihin eikä verovelvollinen esitä luotettavaa laskelmaa syntyneistä menoista. Myös tällöin edellytyksenä on, että ajojen määrä on selvitetty ja että kustannuksia on syntynyt. Vuoden 2015 verotuksessa vähennyskelpoiseksi kuluksi hyväksytään 0,25 e/km.

Yksityisajojesi osuus auton kuluista ei ole elinkeinotulosta vähennyskelpoista menoa. Yksityiskäytöksi katsotaan esimerkiksi matkat asunnolta pysyvälle toimipaikallesi. Yksityiskäytön osuus on vähennettävä autokuluista viimeistään veroilmoituksella, jos yksityiskäyttöä ei ole tuloutettu kirjanpidossa. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Auto yrityksen varoissa

Yrityksen toimialasta riippuen auton käyttäminen liiketoiminnassa voi olla välttämätöntä. Yritysmuoto vaikuttaa kuitenkin siihen, miten autoa käsitellään yrityksen varoissa nettovarallisuutta laskettaessa. Yrityksen nettovarallisuudella on merkitystä esimerkiksi liikkeen- ja ammatinharjoittajilla...

Yritysjäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!