Yrityksen verovähennykset 14.4.2016

Miten vähennän autolainani verotuksessa?

Käytän autoani harjoittamani elinkeinotoiminnan ajoihin. Kuljetan sillä työvälineitäni asiakkaiden luo. Voinko vähentää auton hankintaan otetun lainan lyhennykset toiminimen verotuksessa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Lainan lyhennys ei ole koskaan vähennyskelpoinen meno verotuksessa. Auton hankintaan otetun lainan korkojen vähennysoikeus riippuu auton käytöstä.

Jos auton ajoista yli puolet on elinkeinotoiminnan ajoja, auto kuuluu elinkeinotoiminnan varoihin ja kaikki autosta johtuvat kulut, myös hankintalainan korko, kirjataan elinkeinotoiminnan menoiksi. Yksityisajoa vastaava osa menoista lisätään elinkeinotoiminnan tulokseen viimeistään veroilmoituksella. 

Jos auton yrityskäyttö on alle puolet, auto ei kuulu elinkeinotoiminnan varoihin. Yrityksen ajoista tällaisella autolla voit tehdä verotuksessa laskennallisen lisävähennyksen, joka vastaa työntekijälle maksettavaa verovapaata kilometrikorvausta. Kyseisen verovapaan korvauksen määrässä on otettu huomioon myös pääomakulut kuten lainan korko eli koron osuutta ei vähennetä erikseen.

Jos yksityisvaroihin kuuluvan auton käytöstä elinkeinotoiminnassa aiheutuneet todelliset menot ovat suuremmat kuin verovapaan kilometrikorvauksen määrä, vähennetään verotuksessa todelliset menot. Mukaan lukien yksityisauton elinkeinotoiminnan käyttöä vastaava osuus todellisesta hankintalainan korosta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Yrittäjän autolaina

Minulla on toiminimiyritys. Jos käytän omaa yksityisautoani silloin tällöin elinkeinotoiminnan ajoihin, voiko laittaa osan autolainan lyhennyksistä toiminimen verotukseen vähennyksenä?

Lue lisää

Miten vähennän oman auton käytön kulut?

Olen toiminimiyrittäjä ja elinkeinotoimintani varoihin kuuluu auto, jota käytetään pääasiallisesti elinkeinotoiminnassa. Kun ajan omalla autollani asiakkaiden luo, voinko vähentää nämä auton käytöstä syntyneet kulut tuloverotuksessa elinkeinotoiminnan kuluina?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki