Veronmaksajien Lehtinen: Keskituloisen verotus kiristyy 0,4 %-yksikköä –  hallituksen budjettiriihestä kylmä veroviesti palkansaajille

17.09.2019  |  Vuosi 2019

Budjettiriihen veroratkaisut merkitsevät palkkaverotuksen selvää kiristymistä vuonna 2020. Keskituloisen 3 452 euroa kuussa ansaitsevan palkansaajan veroprosentti on ensi vuonna nousemassa 0,4 prosenttiyksikköä 30,4 prosentista 30,8 prosenttiin. Verotuksen kiristyminen leikkaa nettopalkasta 160 euroa vuodessa.

Näissä Veronmaksajain Keskusliiton arvioissa on huomioitu hallituksen budjettiriihen veroratkaisujen lisäksi sosiaalivakuutusmaksujen ennakoitujen muutosten vaikutukset veroihin.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on pettynyt hallituksen verolinjauksiin. Palkansaajien verotus kiristyy ja valmiiksi ankara progressio jyrkkenee entisestään.

- Hallitus leikkaa palkansaajien nettoansiota ja ostovoimaa antamalla verojen kiristyä. Tämä tuskin edistää usein peräänkuulutettua palkkamalttia.

- Budjettiriihestä tuli nyt kylmä veroviesti palkansaajille ja käynnistyvälle liittokierrokselle, Lehtinen pohtii.

Myös kotitalousvähennyksen leikkaaminen on selkeä pettymys budjettiriihen veroratkaisuissa. Kotitalousvähennyksellä on jatkuvasti suuri merkitys harmaan talouden vastaisessa taistelussa. Sen avulla on myös synnytetty työllistävä kotitalouspalvelujen toimiala Suomeen.

- Budjettiriihessä päätetty kotitalousvähennyksen leikkaaminen on selvässä ristiriidassa hallituksen harmaan talouden purkamiseen ja työllisyyden parantamiseen liittyvien tavoitteiden kanssa.

Veronkiristyksiä suunnataan tuntuvasti myös valmisteveroihin. Tupakkaveron kiristys kohdistuu selvästi terveydelle haitalliseen tuotteeseen. Suurin kiristys kohdistuu tällä kertaa liikenteen polttoaineveroihin. Bensiinin vero on elokuussa kiristymässä 6,3 senttiä ja dieselin 6,9 senttiä litralta.

- Autoilijoiden sietokyvyn rajoja koetellaan bensaveron tuntuvalla kiristyksellä. Asiaa ei yhtään helpota, että ansioiden verotusta ei samalla kevennetä, vaan päinvastoin myös se on kiristymässä entisestään.

Lehtisen mielestä verorakennetta pitäisi muuttaa niin, että samalla kun haitallisten asioiden veroja kiristetään, hyödyllisten asioiden – kuten työnteon – veroja kevennetään. Nyt hallitus toimii kuitenkin toisin, kun budjettiriihestä tuli ulos vain kiristyviä veroja.

- Ensin kahmaistaan palkasta ja sitten vielä huoltoasemalla lisää bensasta.

 

Laskelmat liitteenä: 

- Palkansaajan veroprosentin muutokset 2019-2020

- Kotitalousvähennyksen muutokset 2020

- Valmisteveron korotusten vaikutukset 2020

- Asuntolainan korot 2020, esimerkkejä


Lisätiedot:
toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, p. 0400 414 652
pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola, p. 050 536 4126
ekonomisti Janne Kalluinen, p. 044 321 0990

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.