Kuntaverovertailu 2021: Mikkeli on kirein maakuntakeskus, Halsua kirein kunta

05.02.2021  |  Vuosi 2021

Vuonna 2021 maakuntakeskusten kirein verotus on Mikkelissä ja kevyin Helsingissä. Mikkelin tuloveroprosentti on neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin Helsingissä, selviää Veronmaksajain Keskusliiton kuntaverovertailusta.

Keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä noin 2 900 euroa enemmän veroja pääkaupunkiin verrattuna, kun huomioidaan kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot.

Helsingin jälkeen vertailun seuraavaksi keveimmät verottajat ovat Turussa ja Jyväskylässä. Vastaavasti Kokkola ja Rovaniemi ovat verottajina ankarimmat maakuntakeskukset Mikkelin jälkeen.

Veronmaksajien selvityksessä vertaillaan kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen laati Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

- Tuloveroprosenttiaan vuodelle 2021 nostaneita kuntia oli Suomessa 39, joka on toistaiseksi pienin lukumäärä tällä vuosituhannella. Kuntien verotulot kehittyivät vuonna 2020 koronasta huolimatta paremmin kuin viime keväänä ehdittiin kenties pelätä, Kalluinen toteaa.

Kunnan tuloveroprosentti nousi kuluvalle vuodelle muun muassa Oulussa ja Porissa. Neljä kuntaa alensi veroprosenttiaan vuodentakaisesta.

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänä vuonna 23,50, jota sovelletaan Halsualla. Alinta tuloveroprosenttia 17,00 soveltaa jälleen Kauniainen.

- Kauniaisissa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja 22 034 euroa*, joka on 4 923 euroa vähemmän kuin Halsualla, Kalluinen kertoo.

Halsuan ohella muita kireän ansiotuloverotuksen kuntia vuonna 2021 ovat Ylivieska, Kyyjärvi, Karijoki ja Veteli. Keveimpiin verottajiin kuuluvat Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

*Sisältää kunnallis- ja kirkollisveron sekä valtionveron, yleisradioveron ja sosiaalivakuutusmaksut. Ei sisällä kiinteistöveroa.

Lisätiedot:

ekonomisti Janne Kalluinen, Veronmaksajat, puh. 09 6188 7327 ja 0443 210 990

Liitteet:

Keveimmin ja kireimmin verottavat kunnat 2021 (pdf)

Maakuntakeskusten verot 2021 (pdf)

Kaikki suuruusjärjestyksessä 2021 (pdf)

Kuntaverovertailu 2021 (pdf)

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.