Marjanpoimijan palkka on veronalaista tuloa

25.06.2015  |  Uutiset

Itse poimitut metsämarjat saa myydä verovapaasti, jos ei poimi niitä työkseen. Jokamiehen oikeudella poimitut metsämarjat voi myydä esimerkiksi torilla tai tienvarren levähdyspaikalla. Verottaja edellyttää, että toiminta on satunnaista, etkä saa työstä palkkaa.

Verovapaus pätee myös silloin, kun myyt marjat suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. Marjoja ei saa jatkojalostaa eli esimerkiksi survoa, makeuttaa tai pakastaa.

Jos olet tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä saamasi korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan. Viljeltyjen marjojen poiminnasta saatu tulo on aina palkkaa.

Ulkomailta Suomeen tulevat marjanpoimijat maksavat palkastaan lähdeveroa Suomeen. Euroopan talousalueelta tai Suomen kanssa verosopimuksen tehneestä maasta tuleva voi vaatia, että tulot verotetaan progressiivisesti.

Marjametsään päästään tänä vuonna 1–1,5 viikkoa tavallista myöhemmin. Tämä tarkoittaa heinä-elokuun vaihdetta, vanhempi tutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta arvioi. Pitkittymisen syynä on kesän viileys.

Satu Alavalkama

 

 

Tulosta

Haluatko lisää hyötytietoa arjen talousasioista?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.